x

RIJEČ STRUKE

Prirodne anomalije dojki

Kod mastitisa, koji je čest za vrijeme laktacije, infekcija polazi s bradavice, a izuzetno rijetko putem krvotoka


Dojka se sastoji od žljezdanog, vezivnog i masnog tkiva. Prema starosti, konstitucionalnim faktorima i hormonskim utjecajima, naročito u trudnoći i nakon porođaja, izraženije je jedno ili drugo tkivo.

Upalne promjene

Oblik i veličina dojke su različiti. Prirodne anomalije dojke se očituju kao nedostatak jedne dojke (amastija), nedostatak bradavice (athelia), povećan broj bradavica (polithelia) i veći broj dojki (polimastija).

Od upalnih promjena na dojci, razlikujemo akutni piogeni mastitis, hronični apsces i tuberkulozni mastitis. Kod prvog mastitisa, koji je čest za vrijeme laktacije, infekcija polazi s bradavice, a izuzetno rijetko putem krvotoka.

Glavni uzroci su ragade na bradavici ili invertirana bradavica. Klinička slika se očituje bolom i tvrdoćom zahvaćene dojke. Terapija se provodi incizijom, drenažom, uz antibiotsku terapiju.


Kod hroničnog apscesa obično se radi o neprepoznatom akutnom apscesu koji se vremenom ograničio debelom kapsulom te se vrlo često zamijeni s tumorom. Liječenje se sastoji od odstranjenja apscesa.


Pojava boli

Tuberkulozni mastitis može ležati u samoj žlijezdi ili u nju prodire iz drugih dijelova grudne stijenke. Terapija se sastoji u resekciji ili eksciziji zahvaćene dojke.

Na dojci se razvijaju ciste u promjenjivom broju i veličini i na raznoj osnovi. O cističnoj dojci treba govoriti samo onda kada se nalaze multiple, bolne, šuplje tvorbe. Nezavisno od toga, ima i ograničenih cista, koje se javljaju pojedinačno ili u malom broju, i koje nekad stoje u vezi s traumom. Cista može nastati zbog spriječenog ispražnjavanja mlijeka za vrijeme laktacije. Ona može biti različite veličine, od veličine graška do veličine šake.

Sumnjivo područje

Važno je pravilo da se svako sumnjivo područje u dojci mora smatrati mogućim zloćudnim tumorom, dok se ne dokaže drugačije. To pravilo nalaže biopsiju svih takvih lezija. U dobi od 35 godina najčešće su promjene u dojci cistična hiperplazija, fibroadenom i mastitis. U dobi između 40 i 60 godina tumori dojke su najbrojniji. Stopa učestalosti raka dojke raste u starijim dobnim grupama.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.