x

Prodaja automobila u Rusiji veća za 152 odsto

Prodaja automobila u Rusiji porasla je u junu za 151,8% na godišnjem nivou, saopštila je u srijedu analitička agencija Autostat, čime nastavlja da se oporavlja od dramatičnog pada u 2022.


Ruska automobilska industrija se u velikoj mjeri oslanjala na investicije, opremu i dijelove iz inostranstva i bila je teško pogođena posljedicama zapadnih sankcija zbog konflikta u Ukrajini. Prodaja novih automobila je pala za 59% prošle godine i mnogi strani proizvođači automobila su se u potpunosti povukli sa ruskog tržišta.

Autostat, pozivajući se na podatke svoje partnerske konsultantske kompanije PPK, saopštio je da je u junu prodato 82.407 vozila, u odnosu na 72.171 u maju, a u poređenju sa 32.731 vozila u junu 2022.

Ruska Lada je u junu zadržala prvo mjesto na domaćem tržištu i povećala je svoj tržišni udio u prvoj polovini godine na 33,5% sa 20,8% u 2022.

Proizvođač Lade, Avtovaz, saopštio je da je njegova prodaja u junu skočila skoro četiri puta u odnosu na prije godinu dana.

Šest od 10 najboljih brendova po tržišnom udjelu su kineski proizvođači automobila, kao što su Haval, Chery i Geely, koji nastavljaju da popunjavaju vakuum koji je nastao zbog odlaska zapadnih firmi, prenosi b92.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.