x

Prva stranka: Zaustavimo izdaju BiH i njenih građana!

Osnivač Prve stranke Amer Bekan je na oficijalnoj stranici i u saopštenju za medije uputio otvoreno pismo javnosti pod nazivom ``Zaustavimo izdaju BiH i njenih građana!`` U cjelosti vam prenosimo sadržaj Amerovog pisma:

- ``Prva stranka BiH poziva Tužilaštvo BiH i sve ostale nadležne institucije da ispitaju i procesuiraju odgovorne za izdaju državnih interesa BiH. Prema našem mišljenju postoji osnovana sumnja da su svojim neradom ili zloupotrebom položaja pojedini predstavnici vlasti omogućili Srbiji i Hrvatskoj da protivno svim međunarodnim sporazumima nezakonito od građana BIH otmu više od tri milijarde maraka. Pozivamo građane BiH da konačno otvore oči i shvate kako okupacija naše države od strane susjeda nikada nije prestala, jer u suprotnom ne bi nekažnjeno mogli crpiti resurse ove zemlje. Pozivamo građane da konačno na izborima kazne domaće izdajnike koji godinama lagodno žive na njihov teret, a rade u interesu drugih zemalja. Konkretan primjer je i najava moguće razmjene teritorija BiH i Srbije od koje samo susjedna država ima interesa. Priča o teritoriji oko opštine Rudo samo je novo bacanje prašine u oči i skretanje pažnje sa puno važnijeg pitanja, korištenja hidropotencijala BiH za potrebe susjednih zemalja. Ako pažljivo analiziramo poteze predsjednika RS Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH lako je zaključiti da otvoreno rade u interesu Srbije i Hrvatske. Ne smije se amnestirati ni šutnja ostalih predstavnika vlasti, od članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, preko ministara vanjskih poslova BiH, vanjske trgovine i pravde BiH, do nadležnih entitetskih ministarstava i državne komisije za koncesije.

 

Za Prvu stranku je neshvatljivo i nedopustivo da vlasti BiH svakodnevno zadužuju građane BiH i državu guraju u dužničko ropstvo, a da godinama ne rade ništa da naplate preko tri milijarde maraka koje Srbija i Hrvatska duguju BiH za neisporučenu elektirčnu energiju. Svima je poznato da Hrvatska crpi hidropotencijal Buškog jezera na osnovu ugovora sa paradržavnom tvorevinom Herceg - Bosnom, dok Srbija bez ikakvog dogovora u Zvorniku i Bajnoj Bašti isključivo za vlastite potrebe crpi hidropotencijal rijeke Drine. Od milijardi maraka koje se okrenu na turbinama hidrocentrala građani BiH imaju samo potopljena zemljišta i zdravstvene probleme uzrokovane promjenama klime.

 

Osim državnog i entitetskih budžeta u koje bi se trebale sliti najmanje tri milijarde maraka konkretnu štetu trpe i općine i to Tomislavgrad, Livno, Srebrenica, Zvornik, Višegrad i Rogatica. Tomislavgrad i Livno godišnje dobiju manje od desetog dijela nadoknade za potopljeno zemljište koja se na godišnjem nivou procjenjuje na 30 miliona maraka. Osim Hidrocentrale Orlovac u Hrvatskoj vodu iz Buškog jezera koriste još najmanje četiri hidrocentrale u Crnoj Gori. Srbija opštinama u BiH ne plaća ništa i dug je od 1992 godine narastao na 200 miliona maraka. Zvornik bi na osnovu neisplaćene odštete trebao dobiti 93 miliona KM, Višegrad 52,5 miliona KM, Srebrenica 38 miliona KM, a Rogatica 18 miliona KM.

 

Prema dostupnim informacijama ne tačne su tvrdnje da nadležni organi nemaju dokumentaciju koja bi išla u prilog BiH. Postojala je radna grupa koja je stručno obradila ovu problematiku, ali su papiri nestali iz državnih institucija. Na osnovu tih dokumenata, 67 posto električne energije iz HE Bajina Bašta treba da pripada BiH, dok je procent iz HE Zvornik oko 49 posto.

 

Za prvu stranku rješavanje ovih pitanja nije samo stvar dobrosusjedskih odnosa na čemu insistiraju susjedi koji BIH ne misle ništa dobro. Ovo je pitanje odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Samo na osnovu ovog evidentna je pogubnost postojećih politika u BiH po budućnost njenih građana koji bi umjesto na rubu siromaštva mogli živjeti u zemlji blagostanja. Umjesto toga benefite podaničke politike crpe isključivo pojedinci koji nas truju nacionalizmom dok sebi i svojoj djeci na račun bh sirotinje obezbjeđuju beneficije u susjednim državama. Posljednji primjer su stipendije za socijealno ugroženu djecu u Hrvatskoj koju koriste djeca kantonalnog ministra unutrašnjih poslova iz BiH. Izdaja interesa BiH poraz je i opozicionih političkih partija posebno SDP -a koji svoj boravak na vlasti nije iskoristio za otvaranje ovih pitanja. Prva stranka BIH zato želi zajedno s građanima BiH srušiti podanički mentalitet koji su u BIH nametnule političke elite i raditi za dobrobit cijele BIH. Ovo može biti zemlja blagostanja, samo treba zaustaviti otvorenu pljačku koja kontinuirano traje više od dvadeset godina``, stoji u saopštenju Amera Bekana.

 

NAPOMENA: Sve izjave sagovornika u tekstu ne odražavaju stav autora teksta, niti portala Ekskluziva.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.