x

stigao najdraži gost

Pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije označen početak Ramazana!

Sa zalaskom Sunca večeras je počeo ramazan, najvažniji mjesec u životu muslimana.

Večeras se klanja i prvi teravih-namaz, dok će sutra biti prvi dan posta. U Sarajevu je, tradicionalno, pucnjem topa sa Žute tabije obilježen početak najsvetijeg mjeseca.

Ramazan je najodabraniji mjesec u islamu, a prema vjerovanju, sva dobra djela učinjena u njemu, višestruko se množe. Ovo je mjesec u kojem se nalazi i najsvetija noć – Lejletu-l-kadr, u kojoj je počela objava Kur'ana, ali i mjesec na čiji se 17. dan odvila bitka na Bedru, jedna od najvažnijih bitaka u historiji islama.


Foto: Radiosarajevo

- U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog. Braćo i sestre!

Allahova milost se neprestano raskriljuje na sve svjetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje.


U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru cijela vasiona i svjetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mjesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva - poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.


- U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju. U njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur'anu i blagoslovljenoj noći Lejletul-kadr.

Naš Gospodar i Njegovi meleki s radošću prihvataju svaki naš lijepi gest, svaku našu lijepu riječ, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje - dio je poruke koju je uputio reis Kavazović.

.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.