x

Radnici Željezare pred Gradskom upravom!

Veća grupa radnika Željezare Zenica okupila ispred zgrade gradske uprave, nakon informacija da će danas popodne u kabinetu gradonačelnika biti organizovan sastanak svih odgovornih za stanje u njihovoj firmi. Umjesto u Zenici, bitan sastanak za željezarce je pak bio u Sarajevu, a u Zenici su razgovarali gradonačelnik Kasumović i Miro Džakula, prvi čovjek Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Sponzor galerije: Najbolji Fitness Run u Multiplex Ekran Zenica

Radnici Željezare danima traže hitnu reakciju nadležnih iz federalne vlade, koja je 100 postotni vlasnik kapitala Željezare. Duguje im se devet i po plaća, uz neplaćene doprinose za više od 16 godina.

 

– Iza današnjeg protesta ne stoji Sindikat, – ističe predsjednik, Esad Skomorac. No došao je na protest kao podrška radnicima kojima su ugrožena osnovna prava. Njemu nije dozvoljen ulazak na sastanak u gradskoj upravi, kako je rečeno, “jer nije pozvan”.

 

– Podsjećamo da je Željezara u nadležnosti federalnog nivoa i kada procijenimo, organizovaćemo protest u Sarajevu, ispred zgrade Federalne vlade, – izjavio je Skomorac.

 

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović ustvrdio je da je Željezari isključena struja zbog duga od 20 hiljada maraka, te pred radnicima uputio poziv nadležnim da objasne “kako nekima zbog većih dugovanja nije isključena struja”. Radnicima Željezare gradonačelnik Kasumović obećao je jednokratnu novčanu i pomoć oko eventualnog odlaska na protest u Sarajevo.

 

Tekst: Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.