x

Raste prodaja električnih automobila, osim u Hrvatskoj

Prodaja novih automobila u Evropi porasla je u julu zbog rastuće tražnje za električnim vozilima i bolje dostupnosti ključnih komponenti, kao što su čipovi, što je doprinijelo rastu već 12. mjesec zaredom.

Najveći skok prodaje zabilježila su električna vozila, osim u Hrvatskoj.

Broj novih registracija na tržištima EU, EFTA i Velike Britanije porastao je za 17 procenata na 1,02 miliona vozila, objavilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA). Prodaja električnih automobila povećala se za 62 procenta na 149.219 primjeraka, dok su isporuke modela sa pogonom na dizel smanjene za 9 procenata na 128.135 primjeraka.

Prodaja benzinskih automobila povećala se za 6 procenata na 369.649 vozila. Volkswagen grupa je prodala najviše putničkih automobila u Evropi u julu sa 280.294 primjeraka, što je 19 procenata više u odnosu na isti period prije godinu dana.

Interesantno je da je u poređenju sa julom prošle godine, na hrvatskom tržištu u julu 2023. godine, prodato 32,1 procenata manje električnih automobila (170 primjeraka u julu 2022. godine, u odnosu na 117 primeraka u julu 2023. godine). Tako je hrvatsko tržište bilo jedino evropsko tržište na kojem je u julu zabilježen manji broj prodatih novih električnih automobila.

Ipak, na godišnjem nivou, u prvih sedam meseci u Hrvatskoj se bilježi rast prodaje električnih vozila od 65 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Kako piše Revija HAK, rast prodaje električnih automobila veći od 100 procenata imaju Slovenija, Bugarska, Portugal, Belgija, Kipar, Finska i Grčka. Na njemačkom tržištu, rast prodaje električnih vozila u prvih sedam mjeseci iznosi 37,2 procenta.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.