x

KRITIČNO U KRAJINI

Rastu vodostaji Bosne, Vrbasa, Une i Sane: Upaljen narandžasti meteoalarm zbog intenzivnih padavina!

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je vanredno hidrološko stanje na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Bosne, gornjeg dijela sliva Vrbasa, na slivovima Une i Sane, te na slivu Gline i Korane.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u USK, SBK, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu.

- Sugerišemo nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučujemo pojačan oprez - navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save.


Trenutno je stanje najkritičnije u Kulen Vakufu. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno.

Obustavljen saobraćaj na širem području Kulen Vakufa

- Jedna mještanka mjesne Kulen Vakuf bila je odsječena, u kamp naselju, koju su pripadnici Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom evakuisali i ona je sad na sigurnom. Jutros smo dovezli cisternu s pitkom vodom u Kulen-Vakuf, obezbijeđena je mjesna zajednica i s nekoliko stotina vreća s pjeskom - rekao je jučer Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća (POMAK).


Prema jutrošnjim podacima BIHAMK-a, zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa).

FHMZ izdao narandžasto upozorenje

Iz FHMZ-a navode da je za danas u većem dijelu naše zemlje upaljeno narandžasto upozorenje zbog lokalno intenzivnijih padavine, grmljavina i jakih do olujnih udara vjetra.


Narandžasto upozorenje izdato je za područje Hercegovine, sjeveroistok i sjeverozapad Bosne.

- Jaki do olujni udari jugoistočnog vjetra u Hercegovini, zapadnim, jugozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.Grmljavina u većem dijelu zemlje. Očekivana količina padavina lokalno od 30 do 50 l/m2. Udari vjetra između 60 i 80, lokalno do 90 km/h.

Poduzmite mjere opreza i pratite poslijednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi - navode iz FHMZ-a.

.

.

.

Izvor: Avaz

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.