x

Renault želi potpuno spajanje sa Nissanom

Prema najnovijim informacijama, Renault želi da ponovo započne pregovore sa kompanijom Nissan o "potpunom spajanju" tokom narednih 12 mjeseci.

Time bi nastao jedan od najvećih konglomerata u automobilskoj industriji koji bi parirao VW grupaciji i kompaniji Toyota.

Ako se Renault i Nissan zaista spoje, navodi se da bi sljedeći korak bio "ponuda za FCA grupaciju". O tome se i ranije spekulisalo, dok je na čelu alijanse bio Karlos Gon. Međutim, kako prenosi Bloomberg, te pregovore je tada zaustavila Vlada Francuske.

Međutim, sada FCA grupacija traži nove partnere ili "spajanje", a predsjednik iste se već sastajao sa predstavnicima drugih grupacija, uključujući i one iz PSA grupacije.

Partnerstvo sa FCA grupacijom bi bilo težak poduhvat za bilo kog proizvođača automobila. Međutim, Renault bi sa tim imao najviše problema jer je većinski vlasnik akcija te kompanije zapravo francuska Vlada.

Iako Renault i Nissan nisu potpuno spojeni u jednu kompaniju, njihovo partnerstvo se pokazalo i te kako isplativim. Iako je alijansa nedavno uzdrmana hapšenjem Karlosa Gona, novo rukovodstvo uliva veliko povjerenje u zvaničnike obje kompanije.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.