x

Rivian bi da da drži 10 odsto svjetskog EV tržišta do 2030. godine

Američka marka ima ogroman apetit. U suštini, Rivian tek treba da se dokaže na tržištu, iako se o ovom brendu već dugo govori. Mnogi ga vide kao "novog Teslu", ali je činjenica da iza ove marke stoje ogromni investitori, od kojih je najveći internet gigant Amazon.

Rivian je tek nedavno počeo sa proizvodnjom i isporukama pikapa R1T i tako je i zvanično uključio u narastajuće tržište električnih pikapa, na koje Tesla još uvijek nije stigao. Dakle, stvari su se pomjerile sa nule za Rivian, a njihov izvršni direktor, gospodin Skerindž, tvrdi da će ovo biti njihova godina.

"Želja nam je da izgradimo snažan portfolio koji će nam omogućiti da do 2030. godine držimo 10 odsto učešća na svjetskom EV tržištu", kazao je prvo čovjek američke kompanije. Vrlo, vrlo ambiciozno, no vidjećemo da li će biti i ostvarivo jer su evropski igrači snažno uplovili u EV vode i predstavljaju ogromnu konkurenciju.


Rivian trenutno montira vozila samo u jednoj fabrici u američkoj saveznoj državi Ilinois. Prema posljednjim podacima, proizvodnja u tom pogonu je uvećana, te sa traka silazi oko 200 vozila na nedjeljnom planu.


Dalje, ovaj brend planira da otvori još jednu fabriku, u državi Džordžiji, no tamo nailazi na jak otpor lokalne zajednice. Ovaj novi proizvodni centar trebalo bi da dobije investiciju od pet milijardi dolara, što bi stvorilo 4.500 radnih mjesta, a ovdje bi se na godišnjem nivou proizvodilo oko 400.000 automobila. Cilj je da fabrika počne sa radom do 2024. godine, prenosi AutoRepublika.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.