x

Zenica

Rudari poduzeli dodatne mjere zaštite, proizvodnja stabilna

U sektoru rudarstva zasad nema oboljelih radnika, iako je na desetine u izolaciji zbog prevencije, kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih kolega. Pogon Stare jame Rudnika Mrkog uglja Zenica posjetilo je rukovodstvo Sindikata u cilju sagledavanja stanja i poduzetih mjera u zaštiti zdravlja i života rudara u vrijeme korona virusa.

S ciljem prevencije prilikom ulaska u rudnike postavljene su dezinfekcione barijere. Rudari, koji svakako rade u teškim i složenim uslovima, poduzeli su dodatne mjere. Istina, kratkoročne.

- Rizikujemo živote svaki dan. Ovo samo malo više utječe na psihu ljudi i to je to. Nek se država stidi, oni finasiraju stranke, a da ne rade rudnici u Federaciji, uzalud sve i bolnice ako nema energetskog sektora. Mi ćemo radit dokle god možemo - poručuje Elvedin Avdić, predsjednik sindikalne podružnice Stara jama u RMU Zenica. 

Prema izvještajima iz osam rudnika u FBiH, stanje je pod kontrolom i uspijevaju dovoljnim količinama uglja zadovoljiti potrebe elektroenergetskog sektora. 

- Za mart smo analizirali rezultate proizvodnje i na zadovoljavajućem smo nivou u svim rudnicima pa i u RMU u Zenici, gdje je realizovana proizvodnja od oko 50.000 tona visokokvalietnog uglja. Početak aprila je isto tako ponudio stabilne i zadovoljavajuće rezultate proizvodne u svim rudnicima iz sastava koncerna - ističe Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH. 

Da bi sačuvali neophodan ljudski resurs, napravljen je plan rada da bi se tehnološko-proizvodni proces mogao odvijati u kontinuitetu. 

- Kada obilazite sa podzemnom eksploatcijom uglja vidite da su uslovi po pitanju higijensko-epidemiološkog aspekta jako visokog rizika. Tako da mi dodatne napore moramo ulagati da se pokušamo sačuvat u onom obimu u kojem jesmo potrebni elektronergetskom sektoru u FBiH - napominje Husić. 

Iako koncern ima značajnu ulogu, u ovoj situaciji rudnici se moraju osloniti na sopstvene resurse i kapacitete, svjesni svog značaja u društvu i situaciji u kojoj se trenutno nalaze. 

.

.

.

.

.


Pahuljko / federalna

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.