x

nije im pravo

Rusija bijesna zbog poteza Litve, zvat će na razgovor veleposlanika EU u Moskvi!

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će danas na razgovor veleposlanika Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera zbog litvanske zabrane prometa robe obuhvaćene sankcijama EU kroz Kalinjingrad, rekao je u ponedjeljak guverner Kalinjingrada.

Vilnius je zabranio tranzit robe obuhvaćene sankcijama EU preko litvanskog teritorija u ruske eksklave smještene između Litve i Poljske i iz njih.

"Ovo je, naravno, situacija koja se može riješiti diplomatski", rekao je za rusku televiziju Anton Alikhanov, guverner Kalinjingrada. "Koliko mi je poznato, sutra će Markus Ederer, veleposlanik Evropske unije u Rusiji, biti pozvan u ministarstvo vanjskih poslova", dodao je.


Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije još potvrdilo tu informaciju, ali je Kremlj u ponedjeljak osudio litvansku blokadu.

Litvanska odluka o blokadi željezničkog prometa između Rusije i enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je ilegalna, objavio je Kremlj.


"Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak, u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Članice EU su redovito pojačavale sankcije protiv Rusije od njezine invazije na Ukrajinu u februaru.

Nekoliko istočnoevropskih nacija, poput Litve, nameće i zasebne sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.