x

S novim vozilima sve je više grešaka i problema!?

U svijetu je toliko anketa o kvalitetu vozila da bismo ih mogli častiti terminom - inflacija. Međutim, nekoliko je onih koji imaju dugogodišnju tradiciju, a jedno od tih je "J.D. Power Initial Quality Study". Na velikoj bazi ispitanika, vlasnika novih vozila, sprovodi se anketa o kvalitetu vozila, problemima i kvarovima.

Šta pokazuje ovo istraživanje sprovedeno u SAD-u? U industriji je i dalje prisutan pad kvaliteta novih vozila. Već treću godinu zaredom, vlasnici prijavljuju sve više i više problema na svojim novim automobilima. Uglavnom se radi o kvarovima i problemima koji se vezuju uz nove tehnologije. Sada ide najzanimljiviji dio - na vrh su isplivale marke koje su godinama obično bile u donjem dijelu liste, piše "Revija HAK".

Mnogo je malih stvari koje doprinose problemima s kvalitetom novih automobila, osim muka s infotainmentom, pojavljuju se i kvarovi ručki vrata (na izvlačenje), koje su sve češće u novim (električnim) automobilima te bežičnih punjača mobilnih. Studija "Initial Quality" rangira proizvođače automobila prema broju problema koje su vlasnici prijavili na 100 vozila. Ovi problemi uključuju sve, od infotainmenta, kontrola i ekrana, do sistema pomoći u vožnji, kao i novih pogonskih sklopova automobila. Prosječan broj prijavljenih problema bio je 192 ove godine, u odnosu na 180 prošle godine (2022.) i 162 godinu prije (2021.). Dakle, po ovom istraživanju, kvalitet pada.

Mada su Tesla i Polestar zvanično izostavljeni iz studije jer nisu ispunili sve uslove, dva proizvođača električnih vozila imala su 257 odnosno 313 problema na 100 vozila. To je znatno iznad prosjeka studije, odnosno nije baš dobra vijest za ove proizvođače, prenosi "AutoBlog".

Šta se dogodilo s markom Alfa Romeo, koja je gotovo izbila na vrh? Matična kompanija Stellantis navodno je uspjela da poboljša svoje pojedinačne marke poput Dodgea i Alfe jer su mnogi modeli isti kao prošle godine i imali su vremena za poboljšanja. Tokom istraživanja ispituju se vlasnici novih vozila, odnosno godišnjaka. Ove godine u anketi je učestvovalo više od 93.000 vlasnika vozila.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.