x

IMPRESIVAN AUTOMOBIL

Sarajlija Kemal Curić dizajnirao novi terenac Lincolna

Jedan od najboljih svjetskih dizajnera automobila je zaslužan za dizajn novog modela pod nazivom Nautilus

Kemal Curić, jedan od najboljih svjetskih dizajnera automobila, je zaslužan za dizajn novog modela pod nazivom Nautilus od američkog giganta kompanije Lincoln.

Riječ je o terencu s pregršt tehnoloških rješenja. Najviše je uočljiva njegova unutrašnjost čijom komandnom tablom dominiraju veliki ekrani. Prema nekim navodima, oni bi trebali imati najveći ekran u svojoj klasi.


Impresivno iskustvo

Američki proizvođač je impreisvno iskustvo istakao tehnologijom BlueCruise 1.2 hands-free za pomoć na autoputu, odnosno pomoć za vožnju na autoputu bez korištenja ruku.

Dizajn smatraju svojim najvećim adutom, pa je i predsjednica Lincolna Dajen Kreg (Dianne Craig) poručila da je riječ o izvrsnom dizajnu. Upravo je Curić direktor dizajna u ovoj kompaniji, a prije toga je bio angažovan u Fordu, dizajnirajući Mustang te modele Fiesta, Mondeo i Kuga.


Ogromne mogućnosti

Lincoln Nautilus ima ogromne mogućnosti pri personalizaciji automobila, odnosno prilagođavanje potreba onima koji putuju, prvenstveno vozačima. To se odnosi i na ekrane, a u cilju je da vozač ne sreće pogled sa puta. To je postignuto upravo položajem na komandnoj tabli. Detalj koji najviše govori o luksuznosti terenca je u mogućnosti kako će mirisati unutrašnjost.


Omogućeno korištenje mobilnih aplikacija, a u vozilu je ugrađena Alexa – tehnologija koja se koristi za glasovno upravljanje. Terenac ima 5g intrenet mrežu što omogućava ultrabrzo ažuriranje tehnoloških mogućnosti.


U ponudi će biti dva pogonska agregata za Lincoln Nautilus – dvolitarski turbomotor sa 250 KS sa pogonom na sve točkove i dvolitarski hibridni motor.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.