x

Savjeti kako da doživite stotu!

Šetajte 30 minuta dnevno, ne pijte, ne jedite crveno meso, ne pušite, redovno perite zube, ne slušajte vijesti i ne gledajte TV. Ako vas posluži i genetika, možda ćete i vi dobaciti do stote.

Često možete da pročitate različite savjete na temu: “Kako doživjeti stotu”. Uglavnom se ističe da morate da se hranite zdravo, vježbate ili se često krećete, ali i da se ne nervirate previše. Ipak, dešava se da oni koji na rođendanskoj torti skoro da nemaju mjesta za sve svjećice imaju neki svoj ritual koji “okrivljuju” za dugovječnost.

- Moja prababa Saja S. umrla je 2009. sa 115 godina. Živjela je u Liki, a preživjela je Balkanske ratove, Prvi i Drugi svjetski rat, Oluju… Bila je domaćica, radila je u polju i u bašti, bavila se i zemljoradnjom, a rado je i pekla rakiju. Njen ritual bio je da ujutru na prazan stomak popije po jednu šljivovicu, a onda bi oprala oči tom rakijom. Interesantno je da nikada nije nosila naočare i u poznijim godinama uvijek je sama mogla da udene konac u iglu. Do svoje smrti je bila razborita i zdrava, a osim što je imala dvoje djece, ćerku i sina, doživjela je da upozna četvoro unučadi, četvoro praunuka i jedno čukununuče – priča Sajin praunuk za Telegraf.

Kako ističe prim. dr Dragana Trifunović Balanović, univerzalna čarobna formula za dugovječnost ne postoji.

- Savjeti poput onih da treba da šetate 30 minuta dnevno, da ne pijete, ne jedete crveno meso i ne pušite stalno se ponavljaju i svi ih znaju. Ne bi trebalo ni da se nervirate, slušate vijesti i gledate ružne stvari. Međutim, pošto je to danas nemoguće, probajte da šetate prirodom. Čovjek mora da zna i kako da se suoči sa stresom, koji u posljednje vrijeme za sve okrivljujemo – kaže Trifunović Balanović.

Ona dodaje da je ipak genetika najbitniji faktor dugovječnosti, ali i da do duboke starosti možete stići kombinacijom sitnih koraka.

- Morate naći način da se izborite sa svojim navikama. Ako ćete već da jedete crveno meso, onda više šetajte. Morate biti odgovorni prema sopstvenom životu. Ne treba zaboraviti ni preventivne preglede, a svako od nas mora dobro da upozna svoj organizam. Ako ste primijetili da ste se ugojili, morate da se potrudite da taj problem riješite. Slušajte unutrašnji savjet svog organizma i onda ćete doživjeti stotu - dodaje doktorka.

Baka M. S. (105), koja živi u Beogradu, nema nijedan poseban ritual, ali voli da pije mnogo mlijeka.

- Ona od malih nogu uživa u mliječnim proizvodima, a mlijeko pije svakog dana u velikim količinama. Na njenu dugovječnost uticalo je i zadovoljstvo jer su joj sva trojica sinova završila fakultete. Međutim, prste je tu umiješala i genetika, jer su skoro svi njeni preci bili dugovječni, ali mislim da ih je ona nadmašila – priča unuka M. S. za Telegraf.

Vjerovatno najstarija Srpkinja Slava Ivančević, rođena u julu 1894. godine, preminula je krajem septembra u jednoj beogradskoj bolnici.

- Svi pitaju kako sam doživjela ovoliku starost. Recept je jednostavan: čašica rakije i mentol bombone – pričala je svojevremeno Slava, koja je rođena prije dva vijeka u Austrougarskoj, tačnije u Bihaću, samo dvije godine poslije Tita.

Za dugovječnost mnogi preporučuju i seks barem jednom nedjeljno, konzumaciju zelenog čaja, ali i održavanje oralne higijene koje podrazumijeva redovno pranje zuba i korišćenje konca. Mnogi psiholozi ističu da je zapravo potrebno da budete optimisti, ali i da provodite vrijeme sa prijateljima. Međutim, postoje i neki neuobičajeni savjeti za dugovječnost. Jedan od njih je da ujutru dok perete zube stojite na jednoj nozi jer ova aktivnost navodno prisiljava vaše tijelo da zategne mišiće koji vam podupiru kičmu.

Takođe, ukoliko želite da doživite stotu mogli biste i da pijete sok od jabuke, pojedete tri oraha dnevno, idete u krevet jedan sat ranije, nabavite ljubimca, ali i prestanete da jedete voće iz frižidera. Iako nije zvanično potvrđeno da ćete, prateći ove savjete, zaista biti dugovječni, ne škodi da pokušate.

Izvor: telegraf.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.