x

ISKLJUČITE SVJETLA

Savjeti od koristi: Kako najlakše zaspati i poboljšati kvalitetu sna

Pokušajte ići spavati i buditi se u isto vrijeme svaki dan, uključujući vikende


Imate problem sa snom možda, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da lakše zaspite.

Stvorite rutinu

Pokušajte ići spavati i buditi se u isto vrijeme svaki dan, uključujući vikende. To pomaže uspostaviti unutrašnji ritam spavanja.

Stvorite opuštajuću atmosferu

Prije odlaska na spavanje, pobrinite se da je vaša spavaća soba ugodna i tamna. Isključite svjetla, smanjite buku i stvorite mirnu atmosferu koja potiče opuštanje.

Izbjegavajte stimulanse

Neka vam bude cilj izbjegavati stimulanse poput kofeina, nikotina i alkohola nekoliko sati prije spavanja. Ovi stimulansi mogu otežati zaspati i narušiti kvalitetu sna.

Vježbajte redovno

Fizička aktivnost tokom dana može pomoći da se tijelo umori i pripremi za san. Ali izbjegavajte intenzivnu tjelesnu aktivnost neposredno prije spavanja, jer bi to moglo povećati nivo uzbuđenja i otežati vam da zaspite.

Smirite um

Prije odlaska na spavanje, pronađite načine za smirivanje uma.

Možete isprobati tehnike poput meditacije, dubokog disanja ili opuštajućih vježbi istezanja. Također, pokušajte izbjegavati stresne situacije neposredno prije spavanja.

Izbjegavajte aktivnosti u krevetu

Krevet bi trebao biti povezan s odmorom i snom.

Stoga, izbjegavajte aktivnosti poput gledanja televizije, korištenja mobilnog telefona ili rješavanja poslovnih problema u krevetu.

Uspostavite rutinu prije spavanja

Prije odlaska na spavanje, pokušajte uspostaviti rutinu koja će vam signalizirati da je vrijeme za opuštanje i san. Možete pročitati knjigu, slušati umirujuću glazbu ili se tuširati kako biste se opustili.

Ako imate dugotrajne poteškoće sa spavanjem, važno je potražiti savjet stručnjaka za spavanje, poput ljekara ili specijalista za spavanje, koji vam mogu pružiti dodatne savjete i preporuke.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.