x

OBRATITE PAŽNJU

Šest simptoma opakog tumora koji se pogoršavaju tokom noći

Ukoliko se bol pojačava tokom noći, budi vas iz sna i traje duže od tri sedmice, obavezno potražite savjet ljekara kako bi se utvrdilo šta izaziva bol

Nesanica je vrlo neprijatno stanje koje utječe na kompletan organizam ukoliko potraje duže vreme. Kako upozoravaju britanski ljekari, ukoliko imate problem sa spavanjem ili vas iz sna budi bol nepoznatog porijekla, to može da ukazuje na neke vrlo opasne bolesti, uključujući i tumor, piše San.

Bol jača tokom noći

Prema riječima dr. Debore Li, bol koji se pojavljuje ili pojačava tokom noći ne mora uvijek da ukazuje na karcinom, ali je neophodno uraditi analize i utvrditi o čemu se radi. Kako je ona naglasila, rana dijagnostika opakih tumora je ključna za uspješno liječenje.

- Jedan od znakova da bol može biti posljedica raka je onaj koji se pojačava noću jer tada tumor raste brže. Dok ležite, težina tumora može pritiskati okolna tkiva i pojačavati bol zato je veoma važno utvrditi porijeklo ove vrste simptoma - naglasila je ona.

Prema riječima dr. Li, treba obratiti pažnju na sljedeće simptome koji bi mogli da ukazuju na karcinom:

gubitak apetita

gubitak težine

malaksalost

umor

lako zamaranje

mučnina i povraćanje

groznica

Dr. Li je naglasila da svi oni koji imaju neobjašnjivi bol bilo gdje u tijelu duže od tri sedmice treba odmah da se obrate svom izabranom ljekaru koji će ih uputiti na daljnje analize.

- Dijagnostika je ključna za svaku bolest, a rano otkrivanje tumora je ključno za liječenje pacijenta - istakla je ona.

Različite vrste bola

Kako objašnjavaju stručnjaci, bolovi od karcinoma najčešće nastaju kada rak pritišće kosti, nerve i druge organe u tijelu. Nekada bol može biti i posljedica liječenja tumora. Određeni lijekovi i hemoterapija mogu izazvati peckanje i utrnulost u rukama i stopalima ili na mjestu ubrizgavanja lijeka.

Stepen bola koji osjećate ukoliko imate tumor zavisi od vrste karcinoma, u kojoj je fazi bolest i da li liječenje oštetilo neki od nerava.

- Postoje različite vrste i stepeni bola koji utječu na nerve, meka tkiva ili kosti i svaki je drugačiji. Važno je da znate da ne mora uvijek da boli samo dio tijela u kome se nalazi karcinom, već on može izazvati i refleksnu bol. Recimo, otečena jetra može izazvati bol u desnom ramenu jer jetra napadnuta tumorom pritišće nerve koji se završavaju u ramenu - upozorili su britanski stručnjaci.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.