x

ALARMANTNA SITUACIJA

Slovenija pod vodom: Vanredno stanje u zemlji zbog poplava, vojska aktivirala plan "Vihra"!

Veliki dio Slovenije zahvatile su katastrofalne poplave. Obilne padavine koje potiču poplavni val još uvijek nisu prestale. Najveći dio najjačih pljuskova premjestit će se na jugoistok zemlje, zatim uz granicu s Hrvatskom na sjeveroistok zemlje.

Nadležni su upozorili stanovnike Slovenije da ni u kom slučaju ne prelaze preko vode automobilima, čak i ako izgleda da je voda plitka.

"Ako nije prijeko potrebno, nemojte kretati na put, jer su uslovi na putevima izuzetno opasni. Nacionalni plan zaštite i spašavanja od poplava je aktiviran", navodi se na portalu 24ur.


Foto: MeteoinfoSi

Zbog obilnih padavina koje su pale u kratkom vremenskom periodu, neki vodotoci su se naglo podigli i poplavili velika područja. Za veći dio Slovenije uključen je crveni alarm.

Prema prognozi meteorologa, nevrijeme je još daleko od kraja. Pogoršani uslovi danas se očekuju na jugoistoku Slovenije, posebno na području Kočevskog, na području Kolpe i Bele krajine.


Padavine će se kretati prema hrvatskoj granici prema sjeveroistoku, kao i prema savinjskom kraju. Hidrolozi očekuju i poplave rijeka Krke, Save, Drave i Dravinje, kao i rekordan protok Save na njenom izlasku iz zemlje.

Kako je rekao komandant Civilne odbrane Srečko Šestan, policija je u štabu prijavila više smrtnih slučajeva, ali još nema konkretnih informacija o okolnostima, ističe on. On je, međutim, rekao da je na mnogim mjestima blokiran pristup pogođenim područjima, a ima i problema sa komunikacijama.


Sastaje se štab republičke civilne zaštite na kojem će se odlučiti o daljim koracima.

"Situacija je ozbiljna", upozorio je ministar odbrane Marjan Šarec. Vojska je na terenu, a aktiviran je i akcioni plan Vihra.

Time se obezbjeđuje aktiviranje snaga vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmjera i osigurava pomoć vojnika u sistemu zaštite od prirodnih i drugih nesreća.

U područjima gdje je tokom noćnih sati pala velika količina padavina, dolazi i do prekida u isporuci električne energije, a bez nje je ostalo čak 16.000 kupaca. Na mnogim mjestima voda nije za piće i mora se prokuhati, a na nekim mjestima u trgovinama nedostaje flaširane vode.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.