x

RECEPTI

Spremite poderane gaće za doručak

Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka


Poderane gaće, langošice ili lepinje naziv je za hrskavo tijesto prženo u ulju. Poderane gaće često su radile naše bake i mame, a mogli smo ih i kupiti na sajmovima, za vrijeme fašnika ili Adventa. Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slakoj varijanti s pekmezom.

Sastojci

500 g glatkog brašna

2 kašičice šećera

1 vrećica suhog kvasca

2 kašičice soli

200 ml mlake vode

2 kašike ulja

ulje za prženje

Priprema

Aktivirajte kvasac

U manjoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Dobro pomiješajte sastojke i ostavite 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

Umijesite tijesto

U veću zdjelu stavite brašno i so, a zatim dodajte smjesu s kvascem i ulje. Rukama umijesite tijesto. Tijesto treba biti glatko i elastično.

Ostavite da tijesto naraste

Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u posudu, poklopite i ostavite da se diže otprilike sat.

Oblikujte

Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i premijesite. Podijelite tijesto na jednake manje komade. Svaki komad oblikujte rukama u tanki i nepravilni oblik. Po sredini tijesta napravite 2 do 3 reza nožem. Ponovite s ostatkom tijesta, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 15 minuta.

Pržite

U većem loncu zagrijte veću količinu ulja. Tijesto pržite u vrelom ulju s obje strane, nekoliko minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Poslužite

Gotovo tijesto izvadite na papir za ruke kako bi se upio višak masnoće. Servirajte uz dodatke po želji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.