x

Srbija daje do 2.900 evra za stare automobile

Gotovo svakog dana na ulice širom Srbije izađe oko 560.000 automobila sa starim motorima, prenose mediji.


Vlasnici starih vozila sa motorom norme Euro 1, 2 ili 3, od 1. januara mogu svoja vozila predati državi na reciklažu, a zauzvrat će dobiti subvenciju za kupovinu drugog vozila koje se kreću od 2.100 do 2.900 u zavisnosti od kategorije vozila.

Dodjela subvencija kreće od januara naredne godine, konkurs će biti raspisan tokom jeseni ove godine, nosilac projekta zamjene starih vozila je Ministarstvo zaštite životne sredine, a cilj akcije, koja će se sprovoditi u više faza, jeste smanjenje zagađenja vazduha, piše Euronews.

Gotovo svakog dana na ulice širom Srbije izađe oko 560.000 automobila sa starim motorima. Vlasnici starih vozila sa motorom norme Euro 1, 2 ili 3, od 1. januara mogu svoja vozila predati državi na reciklažu, a zauzvrat će dobiti subvenciju za kupovinu drugog vozila koje se kreću od 2.100 do 2.900 u zavisnosti od kategorije vozila. Time bi se, kako objašnjavaju nadležni, smanjilo zagađenje vazduha, a vozačima olakšalo da sednu u mlađa i tehnički ispravnija vozila.

Nosilac projekta zamjene starih vozila je Ministarstvo zaštite životne sredine, a cilj akcije, koja će se sprovoditi u više faza, jeste smanjenje zagađenja vazduha.

Zbog toga što su veliki zagađivači, plan Vlade Srbije je da u prvoj fazi eliminiše iz saobraćaja 140.000.

Ideja je da se za svaki reciklirani auto dobije subvencija od 2.100 evra, za lako teretno vozilo 2.500, a za autobus 2.900 evra kako bi se kupilo vozilo ne starije od 2015. godišta sa motorom Euro 6.

"Sa tim novcem nije moguće kupiti Euro 6 auto, ali dobro dođe da bi se dopunio budžet. Međutim, realno nije moguće, jer ti automobili Euro 6 od 2015. ili 2016. godište koji su i za evropske standarde stari, za njih treba izdvojiti 15.000 ili 20.000 i to onda ne znači puno", kaže za Euronews Srbija stručnjak za automobilizam Dragan Simić.

U zavisnosti od godišta i stanja, neki modeli sa euro 6 motorom mogu se naći i po cijenama nižim od 10.000 evra.

Ipak, kada je riječ o emisiji štetnih gasova, iz ekoloških udruženja za Euronews Srbija podsjećaju da je saobraćaj samo jedan od problematičnih segmenata.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.