x

SAVJET STRUČNJAKA

Šta znači mjesto na kojem se pojavljuje glavobolja i kako je spriječiti

Tačna identifikacija, često temeljena na lokaciji i popratnim simptomima, ključna je za učinkovitu intervenciju

Glavobolje, bile primarne ili sekundarne, mogu imati dubok utjecaj na svakodnevni život. Tačna identifikacija, često temeljena na lokaciji i popratnim simptomima, ključna je za učinkovitu intervenciju.

Šta uzrokuje glavobolje

Glavobolje se pojavljuju iz vedra neba i obično ih zanemarimo pripisujući ih stresu ili umoru. Jedna je stvar uzeti malo paracetamola i nadati se da će ublažiti neugodnu bol, ali šta kada biste mogli razumjeti zašto dobivate tu specifičnu bol od glavobolje? Dr. Nahid Ali (Naheed) podijelio je za Metro šta tačno uzrokuje naše glavobolje i kako bismo ih mogli pokušati spriječiti u budućnosti.

- Glavobolje, bile primarne ili sekundarne, mogu imati dubok utjecaj na svakodnevni život. Tačna identifikacija, često temeljena na lokaciji i popratnim simptomima, ključna je za učinkovitu intervenciju. Prevencija je ključna, često se oslanja na modifikacije načina života prilagođene određenoj vrsti glavobolje - kaže dr. Ali.

Dakle, kako ih možete razlikovati?

Glavobolje u području čela

Glavobolje koje se javljaju u prednjem dijelu glave mogu biti uzrokovane raznim faktorima. Dr. Ali objašnjava:

- Možete imati glavobolje tenzijskog tipa koje često proizlaze iz faktora stresa, karakteristične po tupoj boli u cijeloj glavi.

Tenzijske glavobolje često mogu biti kao stegnuta traka oko glave ili preko čela i sljepoočnica. Rješenje je, objašnjava dr. Ali, kontrolirati nivo stresa pomoću tehnika opuštanja kao što su duboko disanje i meditacija.

Međutim, ako se radi o alergiji ili sinusnoj glavobolji, trebat će vam drugačiji pristup. Dr. Ali kaže:

- Alergijska ili sinusna glavobolja obično se fokusira na regije sinusa i čelo i često je povezana s alergijama ili infekcijama sinusa.

Praćenje i suzbijanje alergija jedino je rješenje za ove glavobolje.

Još jedna vrsta glavobolje čela je ona povezana s kofeinom.

- Ovo konkretno proizlazi iz odvikavanja od kofeina. Može uzrokovati pulsirajuću bol u čelu, a ponekad i po cijeloj glavi - kaže dr. Ali.

Postoje dva načina na koje se možete boriti protiv toga. Jedan je, kaže dr. Ali, ''održavanje dosljednog unosa kofeina'' ili ''postuepeno smanjenje konzumacije kako bi se izbjegli iznenadni učinci odvikavanja''.

- Migrene se, također, mogu manifestirati kao pulsirajuća bol u čelu, s averzijom prema svjetlu i zvuku, mučninom, a ponekad i poremećajima vida - dodaje.

Za migrene vrijedi voditi dnevnik hrane i pića, kao i obrazaca spavanja, što će vam pomoći da prepoznate okidače. Ako to ne uspije, trebate se posavjetovati s ljekarom.

Temporalne glavobolje

Ako osjetite bol u sljepoočnicama, iako bi to mogla biti tenzijska glavobolja kao što je gore navedeno, to također može biti jedan od druga dva krivca. Dr. Ali kaže da se ovdje javljaju klaster glavobolje.

- Klaster glavobolja predstavlja intenzivnu, prodornu bol koja je obično fokusirana oko jednog oka, ali može se širiti u sljepoočnicu - rekao je.

Ova vrsta glavobolje mnogo je češća kod muškaraca i može se spriječiti usvajanjem dosljednog rasporeda spavanja:

- Također biste trebali ograničiti unos alkohola, poznatog okidača za klaster glavobolje.

Druga vrsta glavobolje koja se može manifestirati u sljepoočnicama je ono što dr. Ali naziva ''glavobolja šiljka leda''. Kaže:

- To su kratki, oštri bolovi, koji traju samo nekoliko sekundi.

Kako ih spriječiti? Ne postoje posebne mjere koje možete poduzeti, ali veća je vjerovatnost da ćete ih dobiti ako imate migrene ili klaster glavobolje.

Okcipitalne glavobolje

Okcipitalne glavobolje znače bolove koji se manifestiraju u stražnjem dijelu glave i, opet, to bi mogla biti napetost, ali postoje dvije druge vrste boli koje su prisutne ovdje. Dr. Ali kaže:

- To bi mogla biti cervikogena glavobolja koja potječe od problema s vratom i manifestira se u bazi lobanje. To bi također mogla biti glavobolja zbog hipertenzije, koja je povezana s visokim krvnim pritiskom i može se osjetiti u ovom području.

Kako to spriječiti? Dr. Ali kaže da je važno osigurati odgovarajuću ergonomsku postavu ako dugo radite za stolom:

- Redovne vježbe za vrat i istezanje mogu smanjiti napetost. Za cervikogene glavobolje pratite i upravljajte nivoima krvnog pritiska dijetom, tjelovježbom i lijekovima ako su propisani.

Bolovi u cijeloj glavi

Na kraju, svi smo imali onu glavobolju koja izbija kroz cijelu glavu – i nije nimalo ugodna. Uobičajeni krivac za to je migrena, s kojom smo svi upoznati, ali dr. Ali kaže da raširena bol može, ironično, doći od česte upotrebe lijekova protiv bolova.

- Izbjegavajte pretjerano oslanjanje na lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta kako biste to spriječili - dodaje.

Drugi uzrok mogla bi biti nedavna ozljeda glave, što bi bila posttraumatska glavobolja, a one mogu sličiti tipovima napetosti ili migrene, zahvaćajući cijelu glavu. Spriječiti ove glavobolje moguće je samo zaštitom glave tokom tjelesnih aktivnosti i sporta, smatra dr. Ali, piše Večernji.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.