x

Stara italijanska emisija podigla pravu buru: Kinezi 2015. stvorili virus koji napada pluća? (VIDEO)

Od pojave novog koronavirusa, buknule su mnoge terorije zavjere o tome kako je virus nastao, a ulje na vatru sada je dolila i jedna italijanska emisija koja se brzo proširila društvenim mrežama.

Naime, 2015. godine, u naučnoj emisiji "Leonardo" kanala RAI emitovan je prilog u kome se navodi da su kineski naučnici kreirali supervirus koji može da napadne ljude, posebno disajne organe, kako bi ga proučavali. Navodno, nakalemili su proteine uzete od slijepih miševa na virus koji uzrokuje SARS, a koji je potekao od miševa.

Kada se ovaj snimak star nekoliko godina ponovo pojavio u javnosti podigao je pravu buru u Italiji, zemlji najteže pogođenoj epidemijom u Evropi.


Mnogi smatraju da je prilog dokaz da je virus potekao iz Vuhana gdje je stvoren u laboratoriji i otrgnuo se kontroli kineskih naučnika.

Prema ovoj teoriji, naučnici iz Vuhana su stvorili virus kao bioterorističko oružje, ali su ga pustili kako bi se raširila epidemija.

Iako je sama italijanska naučna javnost opovrgla ovakve tvrdnje, odmah se javio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini koji je na tviteru napisao: "Nevejrovatno!", a i ostale desničarske partije su se odmah pridružile napadu na Kinu.


Ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo istakao je da se desnica hvata za vijesti koje stvaraju paniku.

"Salvini ne mari za ovu zemlju, njega baš briga, zato što njima odgovara da terorišu", rekao je.

Ipak, ostaje pitanje da li je virus vještački stvoren u laboratoriji?

Institut Skrip, koji je nedavno o tome objavio članak u magazinu Nature Medicine tvrdi da je novi koronavirus SARS-CoV-a proizvod prirodne evolucije.

Profesori spomenutog Instituta su uporedili genome znanih sojeva koronavirusa i utvrdili da je "novi koronavirus potekao zahvaljujući prirodnim procesima".

Koronavirusi su porodica virusa koji mogu da dovedu do mnogih bolesti, ali koje se razlikuju po intenzitetu.


Odmah po izbijanju epidemije covid-19, kineski naučnici su proučavali genom novog virusa i podatke podijelili sa kolegama širom svijeta. Profesor Kristijan Andersen sa Instituta Skrips je uz pomoć tih podataka istraživao poreklo novog virusa, a fokusirao se na dvije glavne odlike tzv. šiljatih proteina - postoji "kuka" koja se hvata da ćelije domaćina i nešto nalik na otvarač za konzerve uz pomoć koga virus otvara i na kraju ulazi u ćelije domaćina.

Ovaj šiljati protein je toliko efikasan u vezivanju za ljudske ćelije da je to pravi dokaz prirodne selekcije, jer tako nešto ne može da se stvori u laboratoriji. Osim toga, sama osnova virusa ličila je na one koronaviruse pronađene u slijepim miševima i pangolinima.

Međutim, naučna objašnjenja nisu umirila pojedine italijanske političare koji su najavili da će se ovim pitanjem pozabaviti i parlament, pa čak i tužilaštvo.

Euhenio Zofili pozvao je Luiđi di Maja da raščisti to pitanje sa kineskim vlastima.

.

.

.

.

.

.

(Kurir.rs/Maltatoday.com/Meteoweb.eu )

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.