x

nakon što je ukrajini dodijeljen status kandidata

Stigla prva reakcija Rusije na historijsku odluku EU o Ukrajini!

Kremlj je danas nazvao unutarnjom stvari Evrope odluku 27 zemalja EU da Ukrajini i Moldaviji dodijele status kandidata, u jeku ruske ofenzive.

"To je unutarnja stvar Evrope", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, naglašavajući da je važno za Moskvu da "čitav taj proces ne donese dodatne probleme Rusiji i odnosima tih zemalja s Rusijom".


Peskov je naglasio da mu je želja da proces ne završi pogoršanjem ni odnosa Moskve i Bruxellesa koji su sada na tako niskoj razni da ih je teško dodatno pogoršati.

Rekao je da Moldavija želi postati evropskija nego su Evropljani sami. Čelnici 27 država članica donijeli su u četvrtak u Bruxellesu historijsku odluku o dodjeli kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji i obećali evropsku perspektivu Gruziji te kandidatski status kada riješi preostale kriterije.


Rusija se ne protivi pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji, ali godinama kritizira pokušaje te zemlje da se pridruži NATO-u.

Prije no što je naredio desecima hiljada vojnika da u februaru uđu u Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin je tražio pravna jamstva Sjedinjenih Američkih Država da Ukrajina neće biti primljena u taj vojni savez.

.

.

.

.

.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.