x

Tesla je i na njemačkom tržištu vodeća marka električnih vozila

Njemački proizvođači automobila su u proteklih nekoliko godina najavili hrabre planove za prelazak na električne automobile i izazov Teslinoj dominaciji. Umjesto toga, samo još više zaostaju, piše Bloomberg.

Kompanija Tesla je u prvoj polovini ove godine isporučila 889.015 automobila, više od ukupne prodaje električnih vozila Volkswagen grupe, BMW-a, Mercedes-Benza i Porschea.

Njemački proizvođači automobila se bore jer problemi sa softverom odlažu ključne modele i zbog toga im pada prodaja u Kini, njihovom najvećem tržištu, gdje su Tesla i lokalni BYD daleko odmakli. Zaostaju čak i na njemačkom tržištu, gde je Tesla i dalje vodeća marka električnih vozila, navodi Revija HAK.

Teslina prodaja radikalno raste na krilima konstatnih sniženja cijena; prodaja električnih vozila je porasla 30 posto u odnosu na VW u prethodnom kvartalu. Njemački proizvođači automobila su napredovali u prošlosti jer su usavršili proizvodnju vozila na benzin i dizel, sa stotinama lokalnih proizvođača kvalitetnih dijelova koji su ih snabdjevali mjenjačima, komponentama motora. S baterijama i elektromotorima, to znanje više nema veliku ulogu. U najvećoj evropskoj privredi, inflatorni pritisci, nedostatak kvalifikovanih radnika i visoke cijene energije doprinose strukturnim izazovima koje donosi prelazak na električna vozila.

Najveća prijetnja Nijemcima je slabljenje pozicije u Kini. VW, BMW i Mercedes su decenijama dominirali prodajom automobila s unutrašnjim sagorijevanjem na najvećem svjetskom automobilskom tržištu, ali nedavno su zaostali za kineskim markama koje su bile bolje u proizvodnji pristupačnih električnih vozila s tehnologijom i softverom prilagođenim lokalnim ukusima.

Očekuje se da će električna vozila činiti 90 posto kineskog tržišta do 2030. godine pa Nijemci moraju hitno da reaguju.

Zanimljivo je da Teslu ne pogađa ni činjenica da ima prilično stari vozni park, s modelima koji su već dugo na tržištu. Njemačke kompanije još uvijek ostvaruju kvalitetnu zaradu prodajom modela s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, uključujući i Kinu. Takođe, svi veliki proizvođači ulažu ogromna sredstva u nove platforme i već od 2025. godine dolaze s novom generacijom električnih vozila, s većom brzinom punjenja i dometom koji bi trebalo da poraste za više od 30 posto.

(Revijahak.hr/Autoblog.rs)


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.