x

Tesla Model 3 - policijski auto

Najnovija vijest iz Velike Britanije pokušava da nas uvjeri da električno auto može biti policijsko! Nekoliko Teslinih Modela 3 je bilo na devetomjesečnom evaluacijskom testu u policijskim jedinicama i rezultati su navodno sjajni.

Za početak, Model 3 može da postigne više od 322 km vožnje s uključenim plavim svjetlom (hitne situacije), što je više nego dovoljno s obzirom na to da je prosječna vožnja plavim svjetlom u Velikoj Britaniji od 7 do 15 minuta. Najduža vožnja patrolnog automobila Tesla Model 3 je trajala više od 4 sata tokom aktivnog korištenja, prenosi Revija HAK.

Još jedno zanimljivo otkriće je da pomoćni sistemi imaju minimalni uticaj na domet, s LED svjetlima koja mogu da rade danima bez baterije, dok bi tri sata korištenja ANPR-a (automatsko prepoznavanje registarskih tablica) oduzelo tek nekoliko kilometara dometa.


Policajci koji koriste Tesla Model 3 su također otkrili da je punjenje tokom njihove smjene nezahtjevno, na Teslinim Superchargerima dodaje se 70% snage za manje od 20 minuta, što je dovoljno za još 5-6 sati vožnje.

Što se tiče održavanja, trošenje kočnica je bilo minimalno, te nije bilo ozbiljnijih troškova nakon 25.000 kilometara – osim guma i kočionih pločica.


Produženi servisni rokovi znače da su vozila cijelo vrijeme u pogonu… Ne bi nas čudilo da na evropskim putevima ugledamo sve više električnih policijskih automobila.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.