x

Tesla prikazuje uvećane domete vožnje automobila, kritike ne jenjavaju

Kompanija Tesla se suočava sa kritikama zbog konstantnog preterivanja u procjeni dometa vožnje svojih vozila, prema izvejštaju agencije Reuters.

Ovakva praksa je, navodno, navela mnoge vlasnike automobila da vjeruju da njihova vozila imaju tehnički kvar, budući da je stvarni domet bio daleko manji od reklamiranog.

Kako bi se suočila sa brojnim pritužbama koje je primala, Tesla je sredinom 2022. godine formirala specijalizovani "Tim za preusmjeravanje". Ovaj tim je nedjeljno obrađivao do 2.000 slučajeva vezanih za pritužbe na domet. Glavni cilj ovog tima bio je da smanji pritisak na servisne centre kompanije, otkazujući što je više moguće servisnih termina koje su korisnici zakazali zbog problema sa dometom.

Upućeni tvrde da je pretjerivanje u prikazivanju dometa došlo direktno od izvršnog direktora Tesle, Ilona Maska. Ova taktika je, prema izvještaju, implementirana kako bi se vozačima prikazale "ružičaste" procjene dometa koje njihova vozila mogu preći sa punom baterijom.

Međutim, stvarnost je bila drugačija. Vozači su u praksi doživljavali da se stvarni domet drastično smanji, posebno kada bi baterija pala ispod 50% kapaciteta. Vozač Tesle Model 3, Aleksandar Poncin, bio je jedan od onih koji su doživeli ovakve probleme. Poncin je primjetio da stvarni domet njegovog automobila iz 2021. godine često iznosi manje od polovine reklamiranog dometa od 353 milje (oko 570 km), posebno u hladnim vremenskim uslovima.

Nakon što je zakazao servisni termin, od Tesle je dobio obaveštenje da su "daljinske dijagnostike" utvrdile da je sa baterijom njegovog automobila sve u redu, a zatim je uslijedila poruka: "Želimo da otkažemo vaš termin".

Izvještaj Reutersa navodi da su Teslini zaposleni dobili uputstva da otkazuju servisne termine svim korisnicima koji se žale na loš domet vožnje. Ova direktiva je bila u skladu sa radom "Tima za preusmeravanje", čiji su članovi navodno "često zatvarali stotine slučajeva nedeljno". Uprava kompanije je zaposlenima sugerisala da svaki otkazani servisni termin uštedi kompaniji 1.000 dolara.

Južnokorejski antitrust regulator kaznio je Teslu sa 2,2 miliona dolara u januaru, navodeći da kompanija preuveličava "domete svojih automobila na jednom punjenju, njihovu efikasnost u odnosu na benzinska vozila, kao i performanse superpunjača". Uprkos ovim i drugim kontroverzama, Tesla nastavlja sa svojim poslovnim aktivnostima. Međutim, ovakve prakse mogu da dovedu do dugoročnih problema, posebno u kontekstu rastućeg tržišta električnih vozila gde je transparentnost ključna za poverenje korisnika.

Analiza uglednog časopisa "Car and Driver" iz aprila pokazala je da su se realni rezultati dometa vozila u praksi često bili duplo manji u odnosu na vrednosti navedene na etiketama vozila. Dok se Tesla bavi "pumpanjem" svojih brojki, druge marke poput BMW-a, Mercedesa, Audija i Porschea često pružaju konzervativnije procene dometa, što omogućava vozačima da često postignu ili čak premaše brojke navedene u realnim testovima vožnje.

Rezultati testiranja su naveli mnoge da sumnjaju u Teslu. Studija međunarodne inženjerske organizacije SAE International, koja je koristila podatke iz "Car and Driver", otkrila je da su tri modela Tesle imala najlošije performanse, sa dometima koji su bili u prosjeku za 26% manji od reklamiranih.

Nadalje, izvještaj američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) pokazao je da je Tesla bila obavezna da smanji procijenjeni domet svih svojih automobila za prosječno 3% zbog rezultata njihovih revizija.

Ovakvi nalazi postavljaju brojna pitanja o etici i standardima koje Tesla koristi prilikom reklamiranja svojih proizvoda. Tesla, koju vodi kontroverzni biznismen Ilon Mask, moraće možda da se suoči sa dodatnim pitanjima u vezi sa svojim praksama, ukoliko želi da opstane na sve konkurentnijem tržištu električnih automobila.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.