x

KAO IZ FILMOVA

The Line: Futuristički megagrad širok samo 200 metara koji će 9 miliona stanovnika slagati uvis

Pametni grad koji će se protezati od planina do Crvenog mora u ravnoj liniji bit će ozrcaljeno arhitektonsko čudo: širok svega 200 metara, dugačak 170


Neom, jedan od trenutno najskupljih i najkontroverznijih urbanističkih projekata, nastao je kao dio plana Saudijske Arabije za diversifikaciju ekonomije i smanjenje ovisnosti o nafti i na inicijativu samog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, koji je i predsjednik upravnog odbora Neoma.

Neom je veliko područje određeno za razvoj, sastoji se od 10 projekata koje nazivaju regijama, a do sada su predstavljene i grade se četiri. To su The Line, vjerovatno najpoznatiji - futuristički megagrad, Oxagon – lučki grad na Crvenom moru koji će biti "najveća plutajuća struktura na svijetu", Trojena - skijalište u planinama Sarwat, koja će ugostiti Zimske azijske igre 2029. godine, i Sindalah – luksuzno otočno odmaralište za nautičare na Crvenom moru.

Tri projekta

Na projektu za grad budućnosti sarađuje ogroman broj svjetski poznatih kompanija, studija, arhitekata i inžinjera. Iako je kraj izgradnje planiran 2030., veliki dio projekta bit će dovršen i ranije. Otok Sindalah radit će već početkom 2024., lučki grad Oxagon brzo nakon toga, a na skijanje u Arapski zaljev u Trojenu moći ćete već 2026. godine. Najimpresivniji dio projekta, pametni megagrad The Line 2030. bi trebao imati prvi milion stanovnika.

Sam megagrad vrijedan je 500 milijardi dolara, a gradi se u pokrajini Tabuk na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Pametni grad koji će se protezati od planina do Crvenog mora u ravnoj liniji bit će ozrcaljeno arhitektonsko čudo: širok svega 200 metara, dugačak 170 kilometara i 500 metara visok. Grad će imati površinu od 34 četvorna kilometra i gradi se za 9 miliona stanovnika.


Vertikalni grad imat će smanjeni infrastrukturni trag, pa će sve učinkovitost gradskih funkcija biti nevjerovatna, kažu u Neomu. Eliminirana je sva nepotrebna infrastruktura, ceste i automobili, pa će grad biti bez ugljika. Sve će raditi na obnovljivu energiju, a automatizirane usluge pokretat će umjetna inteligencija.


Stanovnici će sve dnevne obaveze moći obaviti pješice, a brzom željeznicom s kraja nakraj grada moći će se stići za samo 20 minuta. Ovaj slojeviti vertikalni koncept ravnomjerno predviđa integraciju prirode kroz zelene otvorene prostore diljem grada i javne parkove, pješačke zone, škole, domove i radna mjesta, tako da su dnevne migracije jednostavne i učinkovite.

Okoliš je pažljivo dizajniran kako bi se dobila i sunčeva svjetlost i hlad i prirodna ventilacija, pa će idealna klima tokom cijele godine omogućiti stanovnicima da uživaju u prirodi, a zbog vanjskog zrcalnog pročelja grad će se i vizuelno gotovo potpuno stopiti s prirodom.

Neom je vjerovatno najveći i najkontroverzniji arhitektonski projekt na svijetu. Tri su glavne teme oko kojih se vode rasprave – održivost, pogodnost za život i ljudska prava.

Ugljični otisak

Područje na kojem se gradi megagrad dom je plemena Huwaitat i procjenjuje se da će oko 20 hiljada ljudi biti prisilno iseljeno. Mnoga udruženja za ljudska prava optužuju saudijsku vladu za nasilje i ubijanje onih koji se opiru deložaciji.

Što se tiče održivosti i pogodnosti za život, stručnjaci sve više kritiziraju Neomovu samohvalu jer će The Line za vrijeme izgradnje ostaviti ogroman ugljični otisak u prirodi – "teži" od 1,8 milijardi tona. Dio je stručnjaka također zabrinut zbog mogućeg negativnog utjecaja zrcalne fasade na životinje, pogotovo ptice, piše Dnevnik.hr.



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.