x

JAPANSKI GIGANT

Toyota želi ispuniti očekivanja kineskog tržišta

Toyota je u Kini pod pritiskom lokalnih brendova

Izvršni direktor auto-kompanije Toyota Motor Kodži Sato (Koji) je dao oštru procjenu rada japanskog proizvođača automobila koji predstoji u Kini, rekavši da proizvodnja vozila mora biti brža jer konkurencija na svjetskom nivou sve više raste.

Povećati brzinu i napore

Toyota je u Kini pod pritiskom lokalnih brendova kao što je BYD, koji na tržištu djeluju veoma agresivno, u vrijeme kada je potražnja za e-vozilima sve veća.

- Moramo povećati našu brzinu i napore da čvrsto ispunimo očekivanja kupaca na kineskom tržištu - rekao je izvršni direktor Toyote tokom intervjua za okruglim stolom sa članovima stranih medija u Tokiju.

- S obzirom na uticaj sajma automobila u Šangaju, vjerujem da će Kina postati napredno tržište za EV - istakao je Sato.

Predstavili nova električna vozila

Najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji je iskoristio sajam u Šangaju da predstavi dva nova EV, i tim potezom se nada da će udvostručiti broj svojih vozila na kineskom tržištu.

Kompanija je ranije ovog meseca saopćila da će lansirati 10 novih modela EV na baterije i uspostaviti specijalizovanu jedinicu koja će se fokusirati na vozila sljedeće generacije, dok nastoji pojačati svoj pohod na svjetsko tržište.

Toyota je prošle godine prodala samo 24.466 električnih vozila širom svijeta, uključujući svoj luksuzni brend Lexus, što čini 0,25 posto njene globalne prodaje od 9,5 miliona vozila. Od tog broja, 2,7 miliona su bili hibridi i vozila sa gorivnim ćelijama.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.