x

UŽIVANCIJA

Tri grčka otoka bez gužve koja pružaju poseban mir

Prepuštanje zagrljaju sunca dok pijuckate kafu na pristaništu, promatrate more i lijene mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju, pruža naročiti mir


U redu grčkih otoka smještenih u jugoistočnom dijelu Egejskog mora poznatih kao Dodekanez, Rodos, Karpatos i Kos nisu nepoznati, ali ostali u grupaciji (Kalimnos, Astipalea, Kasos, Halki, Leros, Nisiros, Patmos, Simi i Tilos) mnogima izazivaju znatiželju.

Predivne uvale

Netaknuti i bez gužve, manji otoci skrivaju predivne uvale, plaže i vulkanske kratere, uličice i trgove, konobe i barove… Iako samo ime Dodekanez sugerira da se radi o 12 otoka, zapravo ih je 15 većih i više manjih koji ih okružuju.

Rodos, Kos i Astipalea imaju aerodrome do kojih lete avioni iz Atine i Soluna, ali do Dodekaneza možete doći i brodom iz luka Pirej ili Kavale, kao i drugih egejskih otoka.

Ovog puta smo poželjeli da saznamo nešto više o Lerosu, koji je, prema grčkoj mitologiji, bio omiljeni otok Artemide, boginje lova, i Mjeseca, čije se svetilište nalazilo na otoku.

Leros ima aerodrom (Partheni) koji ima dnevne letove za Atinu, a trajektom je povezan s lukom Pirej i drugim lukama na otocima Dodekanez. Danas je Leros idealan otok za turiste koji ne traže uzbudljivo ljetovanje, nego samo žele da se opuste.

Uostalom, na Lerosu se i čini da vrijeme ide sporije. Nakon što trajekt uplovi u Agia Marinu, sam pogled na izblijedjele ribarske brodove i taksiste kojima se nigdje ne žuri otkriva da se radi o mjestu na kojem nirvana ima glavnu riječ.

Spori ritam

Osim ponekih ruševina i muzeja, Leros nije otok na kojem se nešto radi – a jednom kad uhvatite spori ritam izležavanja na plaži, plovidbe do susjednih otoka i eventualnog ronjenja, uhvatit ćete i samu Lerosovu bit.

Prepuštanje zagrljaju sunca dok pijuckate kafu na pristaništu, promatrate more i lijene mačke koje se nadaju slučajnom zalogaju, pruža lični mir – a ako ih pitate, lokalci će vam reći da je Leros otok na kojem je najbolje ne raditi ništa.

No, ako baš želite, možete krenuti nekom od pješačkih staza i, kada se umorite od istraživanja, svratiti na lignje s pestom ili neki drugi lokalni specijalitet.

Jedan od zanimljivijih gradova na otoku je Laki, kako zbog uzbudljive prošlosti tako i zbog arhitekture koja čuva uspomenu na prošla vremena. Upravo u Lakiju najbolje dolazi do izražaja prošlost obojena italijanskom okupacijom Dodekaneza.

S Lerosa možete krenuti na jednodnevni izlet do obližnjeg otoka Lipsi, koji je i dalje jedan od najmanje posjećenih, najautentičnijih ostrva Dodekaneza. Lipsi ima malo ulica i još manje automobila, ali krije predivne plaže, crkve sa zanimljivim legendama i konobe u kojima se jede domaća hrana i pije uzo ili soumada, slatko piće od badema.

Tirkizno more

S Lerosa i Lipsija možete lako doći i do napuštenog otoka Aspronisija, poznatog po svojoj bijeloj plaži i tirkiznom moru. Ako se odlučite na takvu avanturu, imajte na umu da na otoku nema kafića ni suncobrana, prenosi Punkufer.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.