x

ČESTA POJAVA LJETI

Trovanje hranom: Koje namirnice su najrizičnije

Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakterišu kratak inkubacijski period, snažna mučnina, povraćanje i proljev


Staphylococcus aureus je bakterija koja kod zdravih ljudi najčešće naseljava kožu i sluzokožu nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu prouzrokovati trovanje hranom.

Produkcija toksina

Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije. Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sječenje mesa, posude u kojim se čuva hrana.

Uvjeti koji pogoduju produkciji toksina u hrani koja je kontaminirana stafilokokom:

– neadekvatno čuvanje hrane poslije pripreme

– priprema hrane mnogo prije konzumiranja

– nedovoljno kuhana ili zagrijana hrana

– prolongirano zagrijevanje na grijnim pločama kod serviranja hrane.

Stafilokokna trovanja se mogu javiti sporadično, u kućnim uvjetima, i epidemijski, nakon konzumiranja hrane u ugostiteljskim objektima.

Bolest je uglavnom blaga

Epidemije su najčešće ljeti, kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najrizičnija hrana su mljeveno meso, puding, sladoled, sendviči.

Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakterišu kratak inkubacijski period, do osam sati, snažna mučnina, povraćanje i proljev, bez pojave povišene tjelesne temperature.

Bolest je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz jedan do tri dana. Liječenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lijekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.

Preventivne mjere:

– osobe koje rukuju hranom pri pripremanju i distribuciji (kuhari, konobari) moraju se pridržavati općih higijenskih mjera radi sprečavanja kontaminacije hrane

– detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom prije započinjanja rada s hranom

– ne učestvovati u pripremi hrane ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama

– radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim

– ukoliko se hrana neće potrošiti za vrijeme od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60 stepeni ili ispod pet stepeni Celzijevih.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.