x

U Italiji preminula 12 žrtva koronavirusa: Grčka potvrdila prvi slučaj zaraze, blokirana škola u Beču!

U Italiji je od posljedica koronavirusa umrlo 12 ljudi. Zaraženo ih je više od 300. U Austriji je preminula turistkinja iz Italije, a potvrđen je i prvi smrtni slučaj Francuza. Preminuo je u bolnici u Parizu. Prva zaraza koronavirusom zabilježena je u Grčkoj.

- U Italiji je koronavirusom zaraženo više od 300 ljudi.

14:50 Slovenska liječnička komora ne slaže se s planom po kojemu bi se potencijalno zaraženi novim koronavirusom primali i obrađivali u domovima zdravlja, odnosno na hitnim odjelima bolnica i stanicama hitne pomoći.

Prema prijedlogu ministarstva zdravstva, u Sloveniji bi se u slučaju pojave i širenja infekcije uspostavilo 55 takvih centara, gdje bi se izvodila trijaža i uzimali brisovi. Neke su bolnice u Sloveniji već zabranile posjete.


13:13 Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je kako je svakodnevno veći broj zaraženih izvan Kine, nego u Kini, javlja Guardian. 

"Broj novih slučajeva evidentiranih izvan Kine - u utorak ih je bilo 427 - prvi put je premašio broj novih slučajeva u Kini - 411", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na sastanku u sjedištu WHO-a u Ženevi.

Najnoviji podatci WHO-a pokazuju da Kina ima 78.190 zaraženih, od kojih je 2.178 umrlo.

13:01 Iako su austrijski mediji javljali da je u Beču jedna škola evakuirana, Kronen Zeitung javlja da škola Albertgasse nije evakuirana već da iz nje nitko ne može izaći, ali ni ući. Navode kako je učiteljica iz te škole boravila na sjeveru Italije.

12:32 U Italiji je preminula 12. žrtva koronavirusa. Zaraženo je 374 ljudi. 12. žrtva je 70-godišnji muškarac iz Lombardije koji je već bio bolestan. Primljen je u bolnicu u Piacenzi, a zatim prebačen na intenzivnu njegu u Parmi.


12:26 Objavljeni su detalji o preminulom Francuzu od koronavirusa. Zdravstveni dužnosnik Jerome Salomon u televizijskom je obraćanju kazao kako je 60-godišnji Francuz bio u vrlo teškom stanju kad je testiran u bolnici Pitie-Salpêtrière u Parizu u utorak. "Na nesreću preminuo je tijekom noći", kazao je Salomon. Preminuli muškarac jedan je od tri nova slučaja u Francuskoj čime je broj ukupno zaraženih u toj zemlji porastao na 17.

12:25 U Njemačkoj su u srijedu potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, od kojih se mladić (25) dovodi u vezu s s izbijanjem zaraze u Italiji jer je bio u Milanu, a drugi je bio u kontaktu s osobom koja je bila u Kini. Taj muškarac (47) u Sjevernoj Rajni Westfaliji u kritičnom je stanju, prenijeli su bolnički izvori.

12:24 U Iranu 19 osoba je preminulo, a 139 osoba je zaraženo koronavirusom, objavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva te zemlje. Iran ima najveći broj preminulih osoba izvan Kine gdje se virus i pojavio krajem 2019.

12:23 Kuvajtsko ministarstvo zdravlja objavilo je u srijedu da je broj potvrđenih slučajeva zaraze u toj zemlji porastao na 18 nakon što je otkriveno šest novih i radi se o državljanima Kuvajta koji su putovali u Iran. Gotovo sve zemlje koje graniče s Iranom tijekom vikenda ili su zatvorile granicu prema toj zemlji ili uvele putne restrikcije.


11:33 Brazil je potvrdio prvi slučaj zaraze. Radi se o prvom slučaju u Južnoj Americi, javlja Guardian.

11:29 U Italiji je potvrđena zaraza koronavirusom 7 maloljetnika. Zaraženo je 357 ljudi.

11:14 U Beču je evakuirana škola nakon što se pokazalo da je jedan nastavnik boravio na sjeveru Italije.

11:00 Jedan hotel u Innsbrucku u Austriji i dalje je blokiran nakon što je kod jedne osobe potvrđena zaraza koronavirusom. Radi se o osobi koja je radila na recepciji u tom hotelu i vratila se iz Lombardije. U tom je hotelu boravio i austrijski kancelar Sebastian Kurtz, ali prije nego što se recepcionist vratio iz Italije.

10:51 U Francuskoj je jedna osoba umrla od zaraze koronavirusom. Muškarac (60) preminuo je u bolnici u Parizu, javlja Le Figaro. Preminuo je tijekom noći, a hospitaliziran je u vrlo teškom stanju. To je prvi slučaj smrti Francuza, a drugi u Francuskoj. 14. veljače u Francuskoj je preminuo turist iz Kine.

10:43 Španjolska javlja o drugom slučaju koronavirusa u Madridu. Guardian javlja o četiri potvrđena slučaja na Tenerifeu. Četvero ih je u Lombardiji i jedan maloljetnik u Venetu. Zaražena je djevojčica (4), dvoje dječaka od 10 godina i jedan petnaestogodišnjak.


10:04 Kontrola sanitarne inspekcije putnika s trajekta Marko Polo, koji je u srijedu ujutro stigao u Split iz talijanske Ancone, trajala je oko sat i pol. Neslužbene su informacije da "nije bilo postupanja", a putnici su negativni na koronavirus. 80 putnika dočekala je posebno opremljena hrvatska pomorska policija i dvije sanitarne inspektorice koje su pregledale putnike.

Sanitarne inspektorice pitale su putnike iz kojeg dijela Italije dolaze, a granična pomorska policija zaštićena rukavicama i maskama na carini je obavljala kontrolu ulaska u Hrvatsku.

Ovim trajektom iz Italije je stigao i košarkaš Ante Rosso koji igra u susjednoj Italiji. "U južnom dijelu Italije, gdje ja boravim, život se odvija normalno bez poteškoća," kazao je Rosso.

9:39 U Lombardiji je zaraženo 259 ljudi. Nadležni su potvrdili kako među zaraženima ima maloljetnika koji imaju blage simptome.

9:21 56-godišnja talijanska turistica preminula je sinoć u Bad Kleinkirchheimu, u Austriji. Austrijske vlasti nastoje pronaći sve osobe koje su bile s njom u kontaktu.

8:43 Zatvoreno je nekoliko škola u Velikoj Britaniji, dok su neke škole svoje učenike poslale kući zbog straha od izloženosti koronavirusu tijekom putovanja u sjevernu Italiju, javlja Guardian.

Škola Cransley u Northwichu, Cheshireu i Katolički fakultet Trinity u Middlesbrougu u utorak su objavili da će biti zatvoreni do kraja tjedna, nakon što su se njihovi učenici vratili sa skijanja na sjeveru Italije.


Katolički fakultet Trinity rekao je da je "mali broj osoblja i učenika" počeo pokazivati blage simptome nalik gripi nakon putovanja.

Nadležne službe savjetovale su školama u Velikoj Britaniji da se djeca izoliraju samo ako pokazuju simptome zaraze.

8:37 Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je u Madridu. Radi se o mladiću (24) koji je bio u Italiji. Španjolska bilježi 9 slučajeva zaraze.

8:28 Nakon što su Hrvatska, Austrija i Švicarska u utorak izvijestile o prvim slučajevima koronavirusa koji je najvjerojatnije prenesen iz Italije, i Alžir i Brazil izvijestili su o prvim mogućim slučajevima prijenosa bolesti iz Italije.

U Alžiru je otkriven prvi slučaj koronavirusa kod Talijana koji je doputovao u zemlju 17. veljače i sada je u izolaciji. Prema alžirskom ministru zdravstva, zdravstvenim vlastima naređeno je poduzimanje svih mjera predostrožnosti, prenio je Reuters.

8:27 U devet talijanskih regija evidentirano je ukupno 325 zaraženih osoba: Lombardija (240 zaraženih) i devet preminulih; Veneto (45 zaraženih) i dvoje preminulih; Emilia Romagna (12); po tri u Pijemontu, Laciju i na Siciliji; po dva slučaja u Toskani i Liguriji te jedan u Južnom Tirolu. l regija Marche u utrorak je zabilježila prvi sumnjivi slučaj, a potvrda nalaza očekuje se tijekom dana, prenijela je talijanska novinska agencija Ansa.

8:26 Brazilsko ministarstvo zdravstva u utorak je objavilo da je stanovnik Sao Paula, koji je nedavno bio u Italiji, podvrgnut testiranju i da je rezultat bio pozitivan. Muškarac (61) bio je u poslovno u Lombardiji od 9. do 21. veljače i razvio je simptome koji su slični onima kod oboljelih od koronavirusa. Ako se dodatnim testiranjem potvrdi, to bi bio prvi slučaj u Južnoj Americi, piše njemačka novinska agencija dpa.

U Sjevernoj Americi do sada su zabilježena 63 slučaja u SAD-u i Kanadi. I Francuska i Njemačka izvijestile su o novim slučajevima koji se odnose na ljude koji su nedavno bili na sjeveru Italije, prenosi BBC.

8:24 Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je kako zemlje izvan Kine nisu spremne za pandemiju.

.

.

.

.

.

.

(Dnevnik.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.