x

tužno

U najvažnijoj borbi sa bolešću Ćiro nije imao podršku kćerki: Imam rak, a kćeri me nisu pitale "Kako si tata?"

U 88. godini života nakon duge i teške borbe s karcinomom preminuo je legendarni nogometni trener i bivši selektor Bosne i Hercegovine Miroslav Ćiro Blažević. Bolest mu je prvi put dijagnosticirana 2011. godine, dvaput je pobijedio. Sutra je trebao proslaviti 88. rođendan.


Blažević je službeno rođen 10. februara 1935. godine u Travniku, no Ćiro je nekoliko puta objasnio kako se njegov otac Mato “malo više zadržao u kafani pa ga je kod matičara upisao dan kasnije”.

Karcinom prostate mu je prvi put dijagnosticiran 2011. godine, ali Blažević se izborio i tad pobijedio opaku bolest. 2019. godine ova teška bolest još jednom se vratila. Nažalost ovoga puta Ćiro nije uspio izaći kao pobjednik.


Na jednom od posljednjih javnih pojavljivanja Ćiro se pojavio krajem prošle godine u Zagrebu kada je dobio nagradu “Vladimir Beara” za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije. Tad je govorio da predosjeća svoj kraj:

“Okupili ste se u velikom broju i ukazali ste mi veliku čast. Ali, ovo je moje posljednje obraćanje javnosti na jednom javnom skupu. Gotovo je. Nema više. Adio Ćiro! Brojim zadnje dane, svjestan sam toga,” rekao je tada Ćiro. Nakon što je dobio nagradu nije imao više snage za nikakve razgovore s medijima, razgovore koje je inače uvijek rado vodio i koje nikad nije odbijao.


Svojim trenerskim umijećem, ali prije svega ličnom karizmom osvajao je navijače i ljude gdje god je radio.

Ćiro Blažević je bio rado viđeno lice, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini, čiju reprezentaciju je vodio godinu dana i za to vrijeme je u potpunosti preporodio.

Trener svih trenera je u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija (Švicarsku, Hrvatsku, Iran, Bosnu i Hercegovinu, kinesku U-23).


Međutim, dva velika rezultata obilježila su mu karijeru. Dinamov naslov prvaka bivše države 1982. godine, te bronca hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

On se 25. januara prošetao ulicama Zagreba u pratnji svog sina Miroslava. Trener svih trenera se već godinu i po borio sa rakom prostate, u posljednje vrijeme se jedva kretao. Prilikom te šetnje sa sinom, svako malo je morao odmarati. Tad su mu ljudi prilazili, on je i tako bolestan ljubazno ih pozdravljao.


U ovoj svojoj najvažnijoj borbi protiv bolesti novinarima je ispričao da nije imao podršku kćerki: “Borim se i dalje, situacija mi je jako teška, ali treba vjerovati. Već godinu i tri mjeseca imam rak, a od tada moje kćeri nisu pitale ‘Kako si tata?”, kazao je u oktobru omiljeni trener regiona za Story.hr.

Iako prognoze nisu bile najbolje, ovaj legendarni fudbalski trener, a nekada i selektor Bosne i Hercegovine se do zadnjeg daha nije predao.


Nakon što je nedavno snimljen u šetnji Zagrebom u pratnji svog sina Miroslava, Miroslav Ćiro Blažević progovorio je o svom zdravstvenom stanju i borbi s karcinomom prostate.

“Tako sam bolestan, tako mi je teško. Ova jebena bolest me cijelog zaokupirala. Mučim se, patim se. Imam velike bolove, tako, eto…”, rekao je Ćiro kroz suze za Story.


“Noge me ne drže više od silne vode, idem na infuziju. Situacija je teška, da budem iskren. Vrlo, vrlo teška. Rak mi je otišao na sve kosti, i na najgore i najopasnije mjesto – jetru. I uništava sve polako i sigurno”, dodao je, a za Avaz je prije dva dana prokomentarisao svoje stanje: Teško je, borim se, ali ima neko jači. Borit ću se koliko mogu, hvala vam svima što se interesujete. Hvala sine – rekao je tiho, teškim glasom, legendarni Ćiro koji je za medije nedavno priznao da ima osjećaj da neće dočekati 9. februar i svoj 88. rođendan. Nažalost svih nas kojima je bio omiljena javna ličnost, dobro je predosjetio. Preminuo je dan prije, 8. februara 2023. godine. Njegovo posljednje pojavljivanje na javnom događaju bilo je prije dva mjeseca, u decembru, na dočeku reprezentacije Hrvatske, na trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

.

.

..


Izvor: Senzacija

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.