x

NAKON ZLOČINA U GRADAČCU

U Sarajevu održan protest protiv nasilja predvođen gradonačelnicom Benjaminom Karić! (Foto)

U Sarajevu i još nekoliko bh. gradova održani su protesti protiv nasilja nad ženama. Protestima u glavnom gradu prisustvovao je veliki broj građana, među kojima su bili pojedini političari.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) jučer je pozvala na proteste, a upravo je Karić na početku protesta pročitala 16 zahtjeva za poboljšanje institucionalne borbe protiv nasilja.

Protesti su počeli ispred Katedrale, a nastavljeni su šetnjom do tržnog centra Aria. Prisutni su bili i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP), njegova supruga Mirela, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki ambasador Michel Murphy.


Dio javnosti je kritikovao Karić zbog toga što je pozvala na proteste, smatrajući apsurdnim da na proteste poziva političarka čija je stranka na vlasti. Tu kritiku je uputio i njen stranački kolega, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović. Smatra da se protiv nasilja prvenstveno treba boriti političkim sredstvima.


Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva

Protesti, koji su reakcija na prošlosedmični zločin u Gradačcu, održani su danas i u Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Ovo su drugi protesti u Gradačcu, a oni prvi bili su dan poslije zločina.

Uslijedili su nakon što je Nermin Sulejmanović ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović (38), 55-godišnjeg Đengiza Ondera i njegovog 23-godišnjeg sina Denisa Ondera. Osim toga, ranio je tri osobe.


Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine

Sulejmanović je počinjenje zločina uživo prenosio na društvenoj mreži Instagram, a tokom bjekstva od policije na ovoj društvenoj mreži je imao još jedno videoobraćanje. Potom je izvršio samoubistvo.

Ured disciplinskog tužitelja Bosne i Hercegovine je ranije danas formirao predmet o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović 

Predmet je formiran nakon što su se pojavili navodi da sutkinja Numanović nije odgovarajuće postupala, tj. da je odbila zabraniti da Sulejmanović prilazi Hećimović. Postoje sumnje da ovo nije jedini propust nadležnih u ovom slučaju. Hećimović je prije nego što je ubijena tražila institucionalnu zaštitu od Sulejmanovića koji ju je maltretirao.

S obzirom na to da su ministri iz Republike Srpske bili protiv, Vijeće ministara nije usvojilo odluku da u cijeloj Bosni i Hercegovini bude Dan žalosti zbog ovog zločina. Federacija Bosne i Hercegovine je odlučila da Dan žalosti bude 16. augusta. Republika Srpska je ranije danas odlučila da također 16. august bude Dan žalosti.


Muriz Memić

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.