x

UCIJENILI LEPU BRENU I SLOBU RADANOVIĆA: Sajber kriminalci napali i Sanju Marinković, Olju, Tijanu, Sonju...

Policija je uhapsila maloljetnika (15) zbog sumnje da je hakovao i preuzeo profile na društvenim mrežama nekoliko poznatih ličnosti, među kojima su i pjevač Slobodan Sloba Radanović i voditeljka Sanja Marinković, a sumnja se da je njegova žrtva bila i pjevačica Lepa Brena.

Ovo je samo jedan od brojnih slučajeva u kojima sajber-kriminalci kradu identitete korisnika društvenih mreža, a naročito su na udaru poznate ličnosti.

- Prošao sam pakao. Hakovali su mi dva profila. Jedan sam uspio da povratim uz pomoć prijatelja, koji je pisao direktno Instagramu i nakon toga su oni izvršili provjeru i vratili mi profil. Čuo sam da hakeri vrše razne malverzacije s tim profilima jer misle da će se lako obogatiti na naš račun, pošto mi na profilima imamo dosta pratilaca, što je u današnje vrijeme biznis - kazao je pjevač Sloba Radanović za Kurir.


Istu neprijatnost nedavno je doživjela i voditeljka Sanja Marinković, kojoj je hakovan Instagram profil. Ona je za medije izjavila da iza krađe profila stoje tinejdžeri, koji su napad izvršili u trenutku emitovanja njene emisije na TV Pink.

- Ti jdečaci su pomiješali granicu između sajber-prostora i sajber-kriminala. Profil mi je potpuno uništen, nije deaktiviran, ali je sav sadržaj s njega obrisan. Iz Fejsbuka i Instagrama su mi napisali da ne mogu da povrate nalog. Sad će mnogima sve ovo da bude smiješno, ali s obzirom na to da od tog Instagram profila zarađuje nekoliko ljudi, onda je jasno da je to kriminal - kazala je Marinkovićeva.


Kako Kurir saznaje, policija je ubrzo identifikovala osumnjičenog hakera i uhapsila 15-godišnjeg mladića, protiv koga je podnijeta krivična prijava.

- Postoje sumnje da je isti maloljetnik odgovoran za hakovanje profila još nekoliko poznatih ličnosti, odnosno da je preuzeo njihove naloge na društvenim mrežama. Uhapšenog maloljetnika zasad terete još dvije osobe, a u toku su provjere da li je on odgovoran i za krađu profila Sonje Vuksanović, bivše supruge pjevača Ace Lukasa, ali i pjevačice Lepe Brene - kazao je za Kurir dobro obaviješteni izvor.


On dodaje da su na spisku oštećenih i fitnes instruktorka Tamara Vulović i manekenka Tijana Stojisavljević. One su takođe krađu prijavili policiji, tvrdeći da im je provaljivanjem u nalog na Instagramu nanijeta velika materijalna šteta, jer im je ta društvena mreža neophodna za posao.

- Hakeri najčešće provaljuju u profile poznatih ličnosti koje imaju veliki broj pratilaca. Kad preuzmu profil, najčešće obrišu sav sadržaj, to jest fotografije i video-zapise. Potom „čist“ profil, na kom ostaju samo pratioci, prodaju drugim pojedincima, pa čak i kompanijama kojima je veliki broj pratilaca neophodan za vođenje ličnih poslova, reklamiranje, odnosno zaradu - dodaje naš sagovornik.


Kradene i „očišćene“ profile hakeri u Srbiji prodaju po cijeni od 1.800 do 2.000 eura, a prema riječima našeg sagovornika, ova pojava sve je više prisutna:

- U svijetu su te sume znatno veće, ali pošto kod nas to rade i maloljetnici, oni su zadovoljni čak i svotama do dvije hiljade eura.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.