x

Ugostitelji i muzičari održali protest u Sarajevu, iznijeli svoje zahtjeve! (Foto)

Privrednici, ugostitelji i muzičari iz cijele Bosne i Hercegovine danas su se okupili na protestima ispred Parlamenta BiH. Ovim činom iskazali su nezadovoljstvo povodom mjera Kriznog štaba, ali i cjelokupne situacije u kojoj su se posljednjih mjeseci našli.

Na protestima se okupilo pedesetak nezadovoljnih ugostiteljskih radnika.

"Mi smo prinuđeni na ove proteste. Imamo ogroman problem. Svi problemi su prebačeni na ugostitelje. Naša agonija traje već tri-četiri mjeseca. Moramo da otpuštamo radnike. Ove mjere su za nas katastrofalne. Sada nas je izašlo samo pedesetak, jer nam je toliko dopušteno, ali ako se nešto ne poduzme i ako nas nastave uništvati, mi ćemo morati organizirati masovnije proteste", rekao je Senad Jukić iz kluba Walter koji je do sada morao otpustiti pedeset posto svojih radnika.


Ugosititeljski radnici su, kako kažu, revoltirani zbog činjenice da se mjere Kriznog štaba već mjesecima odnose samo na njih.

"Krizni štab donosi odluke koje se odnose samo na ugostiteljske objekte, kao da koronavirus samo tu cirkulira. Poštujemo mjere distance, nošenje maski. Nemamo ništa protiv inspekcije koja kažnjava one koji ne poštuju naredbe, ali moj klub najveći profit ostvaruje upravo od 23 sata. Ako se ovako nastavi, morat ću otpustiti još radnika", kazao je Jukić.


Adil Šurković, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata u Sarajevu, kazao je da je prije pandemije koronavirusa imao 45 radnika te da ih trenutno ima 20.

"Imao sam pet poslovnih jedinica od kojih sam već dvije zatvorio. Ako se ovako nastavi, morat ćemo zatvoriti sve poslovne jedinice i otpustiti sve radnike", kazao je Šurković.

Novim mjerama nezadovoljni su i muzičari.


"Imam četveročlanu porodicu i svi smo na birou. Ja živim od muzike. Tražim od države da nam daju neku pomoć ako je radno vrijeme do 23 sata ili da bar produže radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Nama bi taj sat puno značio", kaže Ališan Ademović.

Ugostitelji su od bh. vlasti tražili da im se omogući radno vrijeme u skladu s načinom registracije, te da, ukoliko im se u potpunosti zabranjuje rad, država preuzme fiksne troškove kirije, plate radnicima i uplate doprinosa.

Podsjećamo, Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva krajem prošle sedmice donio je odluku da radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH bude maksimalno do 23 sata, što je izazvalo revolt ugostiteljskih radnika.

.

.

.

.

.

.

.

.


Izvor: Klix/
Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.