x

Vježbe za ublažavanje bolova u leđima tijekom trudnoće

Vježbe za ublažavanje bolova u leđima tijekom trudnoće mogu olakšati opterećenje koje osjećate i omogućiti vašem tijelu da se prilagodi povećanoj tjelesnoj masi. 

Osim u slučajevima gdje vam je liječnik savjetovao strogo mirovanje, umjereno bavljenje tjelesnim aktivnostima se preporučuje.

Razlozi koji utječu na bolove u leđima tijekom trudnoće

Hormonalne promjene

U prva tri mjeseca trudnoće hormonalne promjene koje se događaju kako bi pripremile tijelo žene za porod uzrok su bolova u leđima. Jedan od hormona trudnoće koje stvara vaše tijelo je relaksin. Ovaj hormon pomaže ligamentima u području zdjelice da se opuste i zglobovima da omekšaju kako bi pripremili tijelo za porod. Budući da ovaj hormon također može pomoći kralježnici da se olabavi, može uzrokovati nestabilnost i bolove u leđima.


Težina

Kako vaša beba raste, vaše tijelo se počinje sve više debljati. Zapravo, većina žena obično dobije između 10-12,5 kg tijekom trudnoće. Budući da kralježnica mora podržati ovu dodatnu težinu, mnoge žene tijekom trudnoće doživljavaju bolove u donjem dijelu leđa.

Promjena držanja

Budući se povećanje trbuha mijenja centar gravitacije i držanje osobe prema naprijed, mijenja se i vaše držanje i hod. To može uzrokovati opterećenje na leđima, kao i bolove u leđima tijekom trudnoće.


Krvotok

Maternica može pritiskati venski krvotok i uzrokovati otjecanje donjih dijelova tijela te smanjenje opskrbe zdjelice i kralježnice kisikom. Najčešći položaj koji može dovesti do ovog stanja je ležanje na leđima, a bol može biti izrazito jaka.

Odvajanje mišića

Kao rezultat širenja maternice, mišići koji idu od rebra do stidne kosti mogu se odvojiti uzrokujući bol u leđima tijekom trudnoće.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.