x

OBOLJENJA

Vodeći uzročnik invaliditeta kod starije populacije

Najčešće zahvata koljena, šake, kukove i kičmu, iako bolest može zahvatiti i druge zglobove


Osteoartritis je vodeći uzročnik invaliditeta starije populacije. Čak polovina osoba starijih od 55 godina pati od osteoartritisa, bolesti koja dramatično smanjuje pokretljivost, kvalitet života i produktivnost.

Pojednostavljeno, osteoartritis je bolest pohabane hrskavice zgloba. Najčešće su to koljena, šake, kukovi i kičma, iako bolest može zahvatiti i druge zglobove u tijelu. Osteoartritis je vodeći uzročnik invaliditeta starije populacije. Oboljeli, nažalost doslovno pate, jer osteoartritis boli.

Javlja se bol

Kako se bolest s vremenom pogoršava i bol u zglobovima postaje sve snažnija, pokretljivost im je sve manja. Simptomi se razvijaju postepeno tokom 10 do 15 godina - pa bolesnici s blažim ili težim znakovima bolesti žive i duže od 20 godina.

Evropsko društvo za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa ESCEO 2016. godine donijelo je preporuke i smjernice za liječenje osteoartritisa koje kao prvi korak u liječenju osteoartritisa koljena preporučaju kontinuiranu primjenu lijekova poput kristaličnog glukozaminsulfata te povremenu primjenu paracetamola.

Kliničke su studije dokazale da ovaj lijek snažnije od paracetamola suzbija bol, a jednako dobro kao nesteroidni antireumatici, dok istovremeno poboljšava i funkcionalnost zahvaćenog zgloba.

Hirurško liječenje

Ostale terapijske metode u liječenju osteoartritisa uključuju primjenu nesteroidnih antireumatika lokalno ili oralnim putem, glukokortikoida ili hijalurona koji se apliciraju direktno u zglob, a za bolesnike koji nemaju zadovoljavajući učinak na prethodna liječenja, preporuka je primjena slabih ili jakih opioidnih analgetika te kao krajnja mjera, hirurško liječenje.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


HVALA VAM Dr. Apata ŠTO STE OBNOVILI MOJU SREĆU I MOJU OBITELJ. WHATSAPP / NAZOVI (+66 81 302 8552). Bok, ja sam Shira Elijah. Nakon godina provedenih u zajednici zvanoj brak s mojim mužem, on je bio nasilnik i uništio je ljubav koju smo dijelili i ostavio me. Učinila sam sve da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela nazad jer sam ga voljela. pa sam prijateljici objasnila svoj problem, a ona mi je predložila da se obratim čarobnjaku koji joj je pomogao da baci čaroliju na koju je zatrudnjela i vratio muža. Nisam imao izbora nego pokušati. Povezao sam se s čarobnjakom po imenu dr. APATA na WhatsAppu i uvjerio me da nema problema i da će sve biti u redu. Rekao mi je sve što sam tražila i iznijela, tako da me urok iznenadio nakon 48 sati, a suprug me nazvao ispričavajući se za sve što je bilo kao golema i neodoljiva radost. Bila sam tako iznenađena, odgovorila sam na poziv i sve što je rekao bilo je da mu je jako žao zbog svega što se dogodilo Želio je da mu se vratim. Također je rekao da me jako voli. Bila sam tako sretna i otišla sam k njemu pa smo ponovno počeli živjeti sretno zajedno. tako da svi koji trebaju pomoć u vezi bilo kakvih problema mogu kontaktirati ovog pravog i vrlo istinskog čarobnjaka na ([email protected]) Možete ga također kontaktirati na Whatsapp ili Viber na (+66 81 302 8552). kontaktirajte ovog velikog čovjeka danas i riješite svoje probleme 100%