x

BROJNE POGODNOSTI

Volkswagen najavio novo izdanje najpopularnijeg kampera

Cijena i tačan termin starta prodaje nisu poznati, ali iz Volkswagena su obećali i klasične pogone, benzince i dizelaše

"California" je u svijetu automobila rezervisana za jedan Volkswagenov model.

U pitanju je kamperska verzija "Multivana", koja već decenijama omogućava turistima da se razmile tokom godišnjih odmora na avanture života.

Volkswagen sada najavljuje novo izdanje koje će biti spremno za iduću sezonu kampovanja, vjerovatno već u prvoj polovini 2024. godine.

Valja imati na umu da se ovdje radi o konceptu, a kao najveća novost se mogu uočiti druga klizna vrata, s kojima se mijenja i razmještaj.

Naime, do sada je "California" na boku s fiksnom stranicom imala kuhinju, a sada je ona pomaknuta prema nazad kako bi se mogao dobiti još jedan praktični otvor.


"California" tako i dalje ima potpuno opremljenu kuhinju, sada s indukcijskim šporetom, sudoperom, 40-litarskim frižiderom i brojnim odlagalištima. Naravno, i plinsko kuhalo je zadržano, kao i uvijek korisna 230V utičnica.

Tri zone

Volkswagen koncept kampera gleda kroz tri zone. Prva je s desne strane, a služi za olakšan prolaz putnika, odnosno kao baza za otvoreni šator s tendom dok se kombi koristi kao kamper.

S druge strane, gdje su druga klizna vrata, nalazi se Zona 3, koja također dobiva tendu i služi kao kuhinja i trpezarija. Konačno, Zona 2 je smještena između, a kreće se od zakretnih prednjih sjedala do stražnje klupe koja se rasklapa u krevet.

Zadržan je i podizni krov, a svim funkcijama upravlja se putem tableta u stražnjem dijelu kombija.

Druga opcija je aplikacija za mobilni uređaj koja također može postati upravljačko sučelje. Naravno, LED rasvjeta je strateški razmještena, kao i brojne USB utičnice.


Ugodan boravak

Tu su i osjetno lakša sjedala te brojna praktičnija rješenja koja će se ubuduće ugrađivati u ovaj model s čak 260.000 prodanih primjeraka.


"California" i dalje nema visinu preko dva metra, a dugačka je 5.17 metara. Sve to dovoljno je za ugodan boravak na kampovanju, ali i za spavanje do četiri osobe, koje u tom slučaju spavaju na dvije razine.

"California" se sad temelji na izvedbi "Multivana T7 eHybrid", čiji hibridni pogon sadrži 1.4 benzinski turbo motor i elektromotor, a ukupno daje 215 KS. Električni doseg je 48 km.

Cijena i tačan termin starta prodaje nisu poznati, ali iz Volkswagena su obećali i klasične pogone, benzince i dizelaše.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.