x

XPeng Motors najavio širenje svojih električnih automobila na evropsko tržište

XPeng Motors je jedan od vrlo zanimljivih kineskih proizvođača električnih automobila, a biće vam još zanimljiviji jer iduće 2024. godine stižu na evropsko tržište.

Ako pogledamo statistiku prodaje električnih automobila u Evropi, čini se kako evropski kupci baš i ne vole kineske proizvođače, nekako su skeptični prema njima iako su upravo kineski električni automobili jedni od tehnološki najnaprednijih u svijetu. Ipak, u Evropi se neki "kinezi" ipak odlično prodaju jer kupci ne znaju kako se iza tih brendova nalaze kineski vlasnici. Ako niste znali Volvo, Polestar i MG su u kineskom vlasništvu.

BYD je jedan od najvećih proizvođača električnih automobila u svijetu, ali u Evropi se ne prodaju jer im je cijena drastično veća nego ona po kojoj se prodaju u Kini. NIO je u Europi, poznati su po svojem učešću u Formula E takmičenju, Zeekr se nedavno pojavio i podigao popriličnu prašinu, a ima i nekih drugih manje poznatih. I eto, od iduće godine ćemo imati još jedan brend, a to je XPeng Motors, brend koji se premijerno predstavio na IAA Mobility sajmu u Minhenu.

Prema riječima Erica Xu, podpredsjednika i šefa marketinga za globalno tržište XPeng Motorsa, kompanija ima ozbiljne planove za evropsko tržište koje bi moglo "progutati" velik broj električnih automobila. Kinesko je tržište već zasićeno, a evropsko tržište raste brže od američkog koje kineskim proizvođačima i nije toliko dostupno jer Ameri svoje proizvođače štite poreznim olakšicama, a koje u Europi vrijede jednako za sve.

Za očekivati je kako će se XPeng Motors prvo pojaviti u zapadnim zemljama, spominje se Njemačka, Francuska, te vrlo vjerojatno sam sjever Europe – Norveška, Švedska, Nizozemska, Danska. Ili tačnije, u Norveškoj su već od 2021. godine s modelom P7, a priprema se i novi G9 SUV.

(Računalo.com)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.