x

Zabijelile se Jahorina i Bjelašnica: Snježni prekrivač prekrio i bh. olimpijske planine

Pad temperature i kiša u nižim krajevima stvorili su uslove za formiranje snježnog pokrivača u planinskim predjelima te se tako večeras snijeg zabijelio i na Jahorini i Bjelašnici.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Druga polovina novembra u našoj zemlji često donese snježne padavine, no iako smo do sada imali priliku svjedočiti iznadprosječnim temperaturama sa manjom količinom padavina, zima već uveliko kuca na vrata.


Tome idu u prilog upravo današnje vremenske prilike.


Dok je u većem dijelu BiH danas puhao jak vjetar donoseći jaku kišu i pljuskove, lokalno sa grmljavinom, na planinama je to stvorilo uslove za snježne pahulje.

Prvo je danas u poslijepodnevnim satima snijeg pao na Vlašiću, dok se nešto kasnije zabijelio i na Jahorini i Bjelašnici.

Kako to pokazuju videozabilješke sa lokalnih web kamera na Jahorini te videosnimci sa društvenih mreža, snijeg na ove dvije planinske ljepotice ne prestaje padati.

Međutim, padavine neće dugo potrajati. U toku noći očekuje se prestanak padavina uz djelimično razvedravanje sa zapada. Do jutarnjih sati subote mraz, najhladnije će biti na zapadu Bosne gdje će najprije i razvedriti. U toku subote na zapadu Bosne i u Hercegovini sunčano, a u ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno. U centralnoj i istočnoj Bosni uz lokalno slabe padavine na granici kiše i snijega.


U večernjim satima subote i u noći na nedjelju (19.11.) postepeno će se razvedriti posvuda. Vjetar će oslabiti, pa će nedjeljno jutro donijeti posvuda nešto jači mraz i minuse. U nedjelju ujutro većinom između -5 i 0°C, na jugu malo iznad nule.


U nedjelju tokom dana pretežno sunčano vrijeme, s tim da će od sredine dana i poslijepodne dolaziti do porasta oblačnosti koji neće donositi padavine. Nešto ugodnije temperature danju, dnevni maksimumi između 8 i 15°C.

Ostale fotografije pogledajte klikom OVDJE.

Klix.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.