x

Zadržavanje daha kod beba i djece

Zadržavanje daha kod beba i djece je refleks, odnosno automatski odgovor tijela na nevolju, strah, neugodnu situaciju ili bolno iskustvo. I odnosi se na prestanak disanja na kratko vrijeme, kada dijete izgubi dah.

Bitno je ovaj napad razlikovati od voljnog zadržavanja daha kod djece koja to rade svjesno kako bi nešto dobila. I nastavljaju normalno disati nakon što dobiju ono što su htjeli.

Kada se javlja zadržavanje daha kod beba i djece?

Do 5% djece doživi napade zadržavanja daha. Mogu se pojaviti već nakon šest mjeseci iako obično počne u dobi od dvije godine. Mogu se nastaviti i u odrasloj dobi ali oko 80% slučajeva zadržavanja daha prestane prije ili najkasnije u predškolskoj dobi.


Kako izgleda napad zadržavanja daha?

Tijekom zadržavanja daha vaše dijete može:

plakati i zatim zašutjeti zadržavajući dah

poplaviti

izgledati kao da će zaplakati, ali ne ispuštati nikakav zvuk

omlitaviti, ukočiti se ili im se tijelo može trzati

onesvijestite se minutu

Vaše dijete može biti pospano ili zbunjeno neko vrijeme nakon toga.

Vrste zadržavanja daha

1.Cijanotični

Cijanotični oblik, koji je češći, zbiva se kao dio ispada ili zbog grđenja ili drugog uzbuđujućeg događaja.

2. Blijedi

Ovaj oblik tipično nastaje nakon bolnog iskustva, poput pada i udarca glavom, ali može uslijediti i nakon zastrašujućih ili iznenadnih događaja.


Je li opasno?

Iako zadržavanje daha može biti zastrašujuće za roditelje, obično je bezopasno.

Epizode zadržavanja daha obično traju manje od 1 minute (ako se dijete onesvijesti, obično će doći k svijesti unutar 1 ili 2 minute). I ne označava epileptični napad. Također Vaše dijete to ne radi namjerno i ne može kontrolirati što se događa kada ima epizodu zadržavanja daha.

Koji su tretmani za zadržavanje daha?

Ne postoji poseban tretman za zadržavanje daha. Uglavnom samo nestane kad dijete napuni 4 ili 5 godina. Lijekovi se rijetko koriste za liječenje zadržavanja daha.

Međutim zadržavanje daha kod beba i djece ponekad je povezano s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza. Stoga provjerite razine željeza u krvi Vašeg djeteta. Možda će im trebati dodaci željeza ako su im razine željeza niske.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.