x

Odličan izvor vitamina C

Zašto je kelj odličan za zdravlje?

Od svih zdravih lisnatih zelenila, kelj je vjerovatno najpopularniji. Ovo je definitivno jedna od najzdravijih i najhranjivijih namirnica koje postoje. Kelj je prepun svih vrsta korisnih spojeva, od kojih neki imaju moćna ljekovita svojstva.

Kelj je među najhranjivijim namirnicama na planeti

Jedna šoljica sirovog kelja (oko 67 grama) sadrži:

Vitamin A: 206% DV (dnevne vrijednosti)

Vitamin K: 684% DV

Vitamin C: 134% DV

Vitamin B6: 9% DV

Mangan: 26% od DV

Kalcijum: 9% DV

Bakar: 10% DV

Kalijum: 9% DV

Magnezijum: 6% DV

Također sadrži 3% ili više DV za vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin).


Kelj je pun snažnih antioksidansa

Kelj je, kao i ostalo lisnato zelje, vrlo bogat antioksidansima. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Antioksidanti su supstance koje pomažu u suzbijanju oksidativnog oštećenja slobodnim radikalima u tijelu. U kelju se nalaze mnogi moćni antioksidanti, uključujući kvercetin i kempferol, koji imaju brojne blagotvorne učinke na zdravlje.

Odličan je izvor vitamina C

Vitamin C važan je vodotopivi antioksidans koji služi mnogim vitalnim funkcijama u ćelijama tijela. Na primjer, neophodan je za sintezu kolagena, najrasprostranjenijeg strukturnog proteina u tijelu. Kelj je odličan izvor vitamina C, te sadrži oko 4,5 puta više vitamina C od špinata.


Može pomoći u snižavanju holesterola

Holesterol ima mnoge važne funkcije u tijelu. Na primjer, koristi se za stvaranje žučnih kiselina, a to su supstance koje pomažu tijelu da probavi masti. Jetra pretvara holesterol u žučne kiseline, koje se zatim oslobađaju u probavni sistem kad god jedete masniji obrok. Kad se sva mast apsorbira i žučne kiseline odsluže svoju svrhu, one se ponovo apsorbiraju u krvotok i ponovo koriste. Supstance nazvane sekvestranti žučnih kiselina mogu vezati žučne kiseline u probavnom sistemu i spriječiti njihovo ponovno apsorpciju. Ovo smanjuje ukupnu količinu holesterola u tijelu. Kelj zapravo sadrži sekvestrante žučnih kiselina, koji mogu smanjiti nivo holesterola. To bi vremenom moglo dovesti do smanjenog rizika od srčanih bolesti.

Odličan izvor vitamina K

Vitamin K je važan nutrijent. Apsolutno je neophodan za zgrušavanje krvi, jer aktivira određene proteine i daje im sposobnost da vežu kalcijum. Kelj je odličan izvor ovog vitamina, te jedna šoljica sadrži gotovo 7 puta veću dozu od preporučenog dnevnog unosa.


(Body.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.