x

Zašto se sređuješ, češljaš i šminkaš kad znaš da umireš? Dijana se nije borila samo s kancerom, a vjerovala je da će pobijediti!

Dijana Milojković, nekadašnja misica Evrope preminula je danas u 33-oj godini nakon što se posljednje četiri godine borila sa kancerom.

Dijana je godinama propagirala optimizam kao jedan vid psihološke borbe nad opakom bolešću, a o tome koliko je važna mentalna stabilnost pisala je i u svom blogu "Dijana's Life" koji je pokrenula kako bi davala moralnu podršku svima koji su oboljeli od iste bolesti.

Ona je u jednom intervjuu govorila o tome na koji način je saznala da je oboljela od opake bolesti i kako se sa njom suočila:


- Išla sam na redovne kontrole kod ginekologa, nisam osjećala malaksalost, bolove, gubitak na težini, samo je bilo manjih odstupanja u ciklusu. Da ništa nije ukazivalo na bilo kakav ozbiljniji problem govori i činjenica da sam i tog jutra kad sam saznala da imam kancer istrčala devet kilometara na traci – počinje svoju ispovijest tada Dijana Milojković, nekadašnja mis Evrope i mis sporta, kojoj su ljekari saopštili da ima invazivni rak materice.


Taj vid ove teške bolesti najčešće se javlja u periodu prije menopauze, a vama je otkriven u 27. godini. Znate li šta ga je uzrokovalo?

– Svi ljekari su bili u šoku, prije svega zbog mojih godina, a i zato što od najčešćih faktora rizika nisam imala nijedan. Čak nikad nisam bila ni pušač. Okidač je možda bila genetska predispozicija, baku i deku sam izgubila upravo od karcinoma, a i stric se bori s njim. Mada, niko od njih nije obolio prije šezdesete, tako da ljekari i dalje nemaju adekvatan odgovor zašto se kod mene bolest javila ovako rano.


Na koji način su vama saopštili da imate kancer?

– Direktno, nedvosmisleno, surovo realno. U nevjerici sam slušala šta mi govore, jer otišla sam na intervenciju za koju kažu da je rutinska, a ispostavilo se da je nešto sasvim drugo. Razumijem doktore, ali bez obzira na to koliko su oguglali na sve, ipak bi ovako ozbiljne stvari trebalo da saopštavaju na delikatniji način kako bi ljudima ulili nadu i vjeru. Pacijentima oboljelim od karcinoma to je posljednja stanica, posljednja nada. Njih su već svi otpisali. Ali, ako se makar jedan čovjek izliječio od toga, znači da nije neizlječivo, vrijedi boriti se. Imam pravo na nadu i život.


Koliko vam je vremena trebalo da prihvatite istinu?

– Istog trenutka sam je prihvatila, nisam imala kad da plačem i pitam se čime sam to zaslužila. Bila sam svjesna koliko je sve to teško i nisam htjela sebi dodatno da otežavam. Postavila sam cilj da iz novonastale situacije moram izaći kao pobjednik i odmah sam počela da radim na tome. Od tog trenutka vjerujem u sebe više nego ikad - govorila je tada Milojkovićeva.


Osim s kancerom, borila se i sa uvredama. Budući da je uvijek bila dotjerana i nasmijana, jednom prilikom dobila je kritiku u vidu pitanja na društvenim mrežama koja je glasila:

- A šta ti znači da se sređuješ, češljaš i šminkaš kad znaš da umireš?


Uprkos užasnom pitanju, Dijana je blago odgovorila i u svom maniru kroz šalu, obzirom na to da je sve pretvarala u pozitivne misli:

- A ti znaš pa mi postavljaš ovakva pitanja? Jok čupava ću da idem?"! Ne znam kako drugačije da odgovorim na ovakva pitanja zato okrećem na šalu u nadi da se i ova osoba šali - napisala je tada Dijana.

O ovom skandalu pisali su čak i strani mediji poput "Mirora" i "Dejli Stara".

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Republika.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.