x

Zbog snijega obustavljena nastava u nekim dijelovima BiH!

Zbog snijega i velikih minusa Štab Zimske službe FBiH proglasio je zimske uslove vožnje, a najteže je pogođeno područje Krajine gdje je jutros izmjereno 85 cm snijega i -11 stepeni celzija. U pojedinim područjima naše zemlje obustavljena je nastava u školama.

U Unsko-sanskom kantonu zbog snijega i niskih temperatura Ministarstvo obrazovanja, kulture, nauke i sporta USK donijelo odluku da se na području ovog kantona obustavi izvođenje nastave u svim školama.

U Bihaću i Cazinu jutros je izmjereno 85 cm snijega, a radnici JKP "Komrad", u saradnji s 50 pripadnika Oružanih snaga BiH, već treći dan rade na raščišćavanju i uklanjanju snijega s ulica i trotoara te ispred školskih i zdravstvenih ustanova u ovim gradovima.

Također, zbog vremenskih neprilika je i u Kantonu 10 obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u seoskim područjima općine Bosanski Novi.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su naveli kako prema posljednjim informacijama s terena nema velikih problema zbog snijega te da nijedno naselje nije odsječeno. Dodali su da zbog velikih minusa ne djeluje posipni materijal te da se zbog leda i snijega na putevima otežano saobraća.

"Do sada nismo dobili nikakve dojave da su ljudi ostali negdje zatočeni, da se ne može doći do njih. Imamo obustave saobraćaja i vožnju jednom trakom na standardnim planinskim prevojima Šujica i Mlinište. Na putnom pravcu Sarajevo-Konjic zabranjeno je saobraćanje za teretna vozila, ali mislim da će nakon čišćenja puteva i sticanja uslova u toku dana taj putni pravac biti ponovo aktivan", rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Dodali su da se jutros oko 6:00 sati dogodila saobraćajna nesreća na lokalnom putnom pravcu Ilovača-Goražde u mjestu Korjenići, gdje je autobus sletio s puta. Nije bilo povrijeđenih putnika, a putni pravac je trenutno zatvoren za saobraćaj.

Iz Civilne zaštite RS-a kazali su kako se otežano odvija saobraćaj na većini puteva, a posebno u višim planinskim predjelima.

"Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Sokolac preko Romanije, Han Pijesak-Vlasenica preko prevoja Han Pogled, Foča-Gacko preko prevoja Čemerno i Trnovo-Foča preko Rogoja. Također, put preko prevoja Morine je neprohodan zbog jakog vjetra i snježnih smetova. U općini Bosanski Novi zbog hladnoće i snijega se ne odvija nastava u šest škola, ali u seoskim područjima", naveli su iz Civilne zaštite RS-a.

Prema podacima BIHAMK-a saobraćaj je obustavljen za sva vozila i na regionalnom putu R-419 Rakitno-Blidinje.

Dodatne poteškoće na putevima na području Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča i Bosanskog Grahova uzrokuje jak vjetar koji stvara snježne nanose.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona na graničnom prijelazu Izačić.

Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz BIHAMK-a savjetuju vozačima da voze maksimalno oprezno, da vožnju prilagode stanju na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.