x

Zemlja piva i čokolade: 7 belgijskih gradova koji će oduševiti svakog putnika

Sedam gradova zbog kojih bi vam Belgija trebala doći na postkorona popis destinacija koje treba posjetiti...

Neki od europskih gradova poput Pariza, Londona, Amsterdama i Praga većini su turista na listi gradova koje moraju posjetiti. Međutim, mnogi su gradovi nepravedno zapostavljeni. Umjesto da samo proletite kroz Bruxelles, predlažemo vam da u plan putovanja uvrstite i sljedeće pomalo skrivene dragulje.

1. Dinant

Unatoč velikim razaranjima od strane Njemačke 1914., Dinant je jedan od najljepših belgijskih gradova. Smješten je na kamenim stijenama na obali rijeke Meuse i ponosi se citadelom s koje puca pogled na cijeli grad i živopisnim ulicama.

2. Brugge

Ovaj grad popularnost je stekao nakon što je 2008. u njemu snimljen film In Brugge s Colinom Farrellom. Na listi je UNESCO-ove svjetske baštine zbog gradskog centra koji je jedan od najljepših i najbolje očuvanih primjera gotičke arhitekture. Velika mreža kanala čine ga nezaobilaznim mjestom za ljubitelje romantike.


3. Ghent

Ghent je izgrađen prije otprilike 1400 godina i danas obiluje prekrasnim povijesnim građevinama. Posjetitelji uživaju u šetnji duž kanala pokraj flamanskih renesansnih kuća kakve još možete vidjeti i u Amsterdamu. 1000 godina stara srednjovjekovna utvrda na zaštićena je kao svjetska baština a u gotičkoj katedrali možete vidjeti djela braće Van Eyck iz 1432. godine.

4. Leuven

Najveća znamenitost ovog grada zasigurno je velebna gradska vijećnica građena u gotičkom stilu a također je nezaobilazna i sveučilišna knjižnica koja je impresivna i izvana a još više iznutra. Isplati se posjetiti i najveću pivovaru na svijetu - pivovaru Stella Artois.

5. Mons

Kao i ostali gradovi na našoj listi, i ovaj grad prepun je starih građevina, uglavnom iz 17. stoljeća građenih u baroknom stilu. U samom centru smjestili su se crkva, gradska vijećnica i glavni trg. Grad je poznat i po uličnoj umjetnosti te ćete na svakom koraku otkriti neki mural ili skulpturu.


6. Antwerpen

Antwerpen je pretrpio velika razaranja tijekom Drugog svjetskog rata i velik dio grada je ponovno izgrađen i obnovljen u modernističkom stilu. Ovaj je grad druga najprometnija europska luka tako da odiše industrijskom „vibrom“ što se odrazilo i na arhitekturu. Protutežu modernim građevinama daje stari dio grada sa srednjevjekovnom utvrdom i goričkom katedralom.

7. Durbuy

Poznat je i kao „najmanji grad na svijetu“ sa samo 400 stalnih stanovnika. Smješten je u šumovitoj regiji Ardennes i okružen je šumama i proplancima tako da privlači zaljubljenike u prirodu, kampiranje i šetnje.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.