x

5 najvećih grešaka kod kuhanja kafe!

Ako kuhate pravu, tursku kafu, a ne onu instant, ili još gore - već pripremljenu neku od inačica u vrećici, možda griješite u njenoj pripremi.

Naime, nije svaka kafa ista. Ok, svaki kafopija pravi kafu na tačno određen i ``svoj`` način, ali na stranu lične preferencije, moguće je da u samom procesu pripreme griješite u nekim koracima. Pa koje su to tačno uobičajene greške kod kuhanja kafe?

 

1. Čuvanje kave u zrnu u frižderu (zamrznute)

 

Zašto ovo nije dobro? Pa, čuvanje kafe u zrnu zamrznute ili u frižideru neće ju održati svježom! Pržena zrna kafe prepuna su sitnih rupica, koja, kada su izložena hladnoći (ledu), upijaju vlagu, ali i mirise druge hrane koju čuvate u frižideru. A sigurno ne želite da vam kafa miriše na zamrznutu sarmu! Zato, najbolje je da kafu u zrnu čuvate u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na sobnoj temperaturi.

 

2. Kuhanje kafe kipućom vodom.

 

Kada kafu zalijete kipućom vodom, ona ispušta kiselinu i gorčinu. Idealna temperatura vode za kuhanje kafe je 93 stepena. Kako to izmjeriti? Jednostavno zakuhajte vodu, maknite je s vatre i pričekajte 45 sekundi. Toliko je vremena otprilike potrebno da se temperatura vode spusti na onu idealnu za kuhanje kafe.

 

3. Priprema kafe s previše ili premalo kafe.

 

Idealna količina kafe su dvije kašičice na 180 ml vode. Što je u biti dovoljno za šoljicu kafe!

 

4. Korištenje krivog mlinca za mljevenje kafe.

 

OK, možda je ostalo još malo onih koji kafu zaista melju sami, ali krivo ili loše samljevena kafa može pokvariti njen ukus, miris, ali i ``izgled`` kada je skuhana. Fini mlinci su za pripremu espressa, srednji melju zrna za kafu koja se priprema tako da polagano kapa iz aparata u šoljicu, a oni koji zrnca kafe samelju grubo, služe za pripremu kafe francuskim pritiskom (French press).

 

5. Kupovina već mljevene kave.

 

Znamo. Možda nemate uopšte mlinac za kafu. Ne da vam se mljeti kavu. Kupovina već mljevene kafe je prilično jednostavna. Ali... Pržena zrnca kafe koja se samelju gube na kvalitetu što duže stoje. Zato bi najbolje bilo da sami meljete svoju kafu. Ako želite piti mirisni, predivni napitak koji će vam uljepšati jutro, a samim time i cijeli dan! I zato, kada ćete sljedeći put kupovati kafu u zrnu, ići kuhati kafu ili ju piti, sjetite se ovih stvari pa razmislite griješite li!

 

Izvor: Kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.