x

Dea Herdželaš: Sve troškove plaćaju moji roditelji!

Mlada bosanskohercegovačka teniserka Dea Herdželaš pobjednica je ITF Challenger turnira u Beogradu.

 

Do svoje prve profesionalne titule u karijeri 17-godišnja Sarajka je došla pobijedivši u finalu sa 6:2, 6:2 kvalifikantkinju Ninu Alibalić, 16-godišnju Tuzlanku koja nastupa za Hrvatsku. Ekskluzivno za naš portal otkriva sve vezano za svoju karijeru, početke, sponzore, i mnogo toga. Uživajte.

1. Kad si pokazala prvu ljubav prema tenisu u životu?

Tenis sam počela trenirati slučajno, i čim sam uzela reket u ruke znala sam da je to ono čime želim da se bavim u životu. Odmah na prvom treningu rodila se velika ljubav prema tenisu.

 

2. Ko je imao najviše uticaja na tvoj početak?

Na moj početak najviše je uticao tata, jer me on odveo na teniske terene prvi put, i tako je sve počelo.

 

3. Kakva je situacija sa sponzorima, putni troškovi, oprema itd. podržava li savez u tome smislu, mislim na mlađe teniserke, jer si relativno mlada, tek ti je 17 godina, imaš vremena za napredak, ali ti treba velika podrška od strane sponzora?

Nažalost tenis nije puno propraćen u našoj državi, pa tako da ni savez ne daje nikakvu podršku. Sve putne troškove, treninge, masaže plaćaju moji roditelji. Što se tiče reketa imam sponzorski ugovor sa Prince-om. Naravno da je finansijska podrška najbitnija u ovom sportu, i pogotvo sad u ovom periodu kada treba da se plasiram u vrh teniskog svijeta. Nadam se da ću u skorijoj budućnosti naći sponzora, koji će me propratiti, i tako mi na neki način olakšati put do ostvarenja mog sna.

 

4. Veliki niz od 13 pobjeda za redom računajući i dubl nastupe i u finalu turnira u Vrnjačkoj Banji si izgubila. Kakav je osjećaj nakon što si prije par dana osvojila ITF turnir u Beogradu?

Da, zadnje dvije sedmice su stvarno bile uspješne za mene. Iz meča u meč imala sam sve više samopouzdanja, što je rezultiralo ovim uspjehom. Nakon osvajanja turnira u Beogradu stvarno sam se osjećala fenomenalno, bila sam sretna jer sam još uvijek kao juniorka uspjela osvojiti neki profesionalni turnir. Nadam se da je ovaj osvojen turnir samo početak moje karijere.

 

5. Trenutno si 590. na WTA listi, koje mjesto ćeš zauzeti na novoj ljestvici otprilike?

Nakon turnira u Beogradu od ovog ponedeljka zauzimam 516 poziciju na WTA listi, ali kada se upišu bodovi od Vrnjačke Banje biti ću u top 500.

 

6. Kada je sljedeći turnir na kojem ćeš uzeti učešće i koji je nagradni fond?

Na sljedeći turnir idem već u petak. Nastupati ću u Podgorici, na turniru koji se igra za nagradni fond 25.000$ gdje ću igrati kvalifikacije.

 

7. Za laike u tenisu koji kažu da se mnogo novca može zaraditi igrajući tenis, možeš li nam na tu temu nešto reći?

Tek kad se dođe u sami vrh svjetskog tenisa tj. u top 100 igrača može se zaraditi dobar novac, a sve do tada je borba i nije velika zarada.

 

8. Nalaziš se i u FED Cup Reprezentaciji što ti sigurno mnogo pomaže u karijeri, kad je sljedeće okupljanje?

Da, nastupam i za Fed Cup reprezentaciju, što je velika čast predstavljati svoju državu, to je naravno odlično iskustvo, i samo još jedna stepenica u mojoj karijeri. Sljedeće okupljanje je početkom 2015 godine.

 

9. U kakvim si odnosima sa našim teniserima, družite li se i kakvi su odnosi između ženske i muške reprezentacije BiH u tenisu?

Sa svim teniserima sam u stvarno odličnom odnosu, pogotovo muškima jer dosta njih je iz Sarajeva pa imamo prilika da se družimo i van teniskih terena.

 

10. Imaš li svog idola u tenisu i ko je to?

Moji idoli su Roger Federer i Serena Wiliams.

 

11. Koliko je visina bitna s obzirom da ima nekih izuzetno visokih tenisera i teniserki, npr. Gael Monfils je visok 1.93 dok je Venus Williams 1.85?

Visina može igrati bitnu ulogu s jedne strane zbog servisa najviše, dok sa druge strane visokim teniserima se dosta teže kretati. Ali visina nema presudnu ulogu u tenisu, dosta je tenisera koji su uspješni i bez toga.

 

12. Pitanje koje zanima mnoge muškarce, a to je: Jesi li u vezi?

Trenutno nisam u vezi.

 

13. Jesi li u kontaktu sa Mervanom Jugić-Salkić, s obzirom da je bila 99. na WTA ljestvici 2004. godine?

U dobrim odnosima sam sa svima pa tako i sa njom.

 

14. Možeš li otkriti našim čitaocima kako se bira par koji će skupa igrati na nekome turniru?

To je sve stvar ličnog izbora. Uglavnom zajedno igraju cure koje su dobro rangirane i koje se poznaju međusobno, jer tako jedino mogu funkcionisati zajedno.

 

15. Koje mjesto na ljestvici moraš biti da bi dobila poziv za kvalifikacije na glavni žrijeb nekog ATP turnira?

Da bi igrala neki WTA turnir kvalifikacije, otprilike moram biti oko 300 pozicije. Ali uvijek ima Wild Card koji daje direktor turnira, i to može dati kome hoće čak i curama koje nemaju WTA ranking.

 

16. Koji su sljedeći planovi, imaš li u planu napadati Challenger turnire?

U sljedećem periodu ću vjerovatno pokusati igrati malo jače turnire, 25.000$ i 50.000$.

 

17. Koliko se ima vremena za turistički obilazak gradova u kojima nastupaš jer si nastupala u mnogo država, Egipat, Švedska, Srbija, Crna Gora itd.

Što se tiče turističkih obilazaka imam jako malo vremena, jer prije svega na te turnire idem iz samo jednog razloga, a to je da igram tenis, i svu pažnju usredočim na to. Nekada uspijem i obići te gradove kada imam 2-3 dana odmora između turnira, ali ako smatram da će me to umoriti radije ostanem u hotelu.

 

18. Znamo da je Sharapova najljepša teniserka svih vremena, kako održavaš fizički izgled?

Sharapova je stvarno posebna za mene, jako volim njenu pojavu i na terenu i van njega .Ja se uvijek trudim izgledati dobro, jer i to predstavlja jednu sliku mene. Svakodnevne vježbe mi omogućavaju fizičku spremnost, i dosta volim da radim u teretani.

 

ekskluziva.ba

 

Admir Pilić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.