x

GORAŽDE: Iftar za stotinu mladih!

Uprava za vjerske poslove Republike Turske, posredstvom Turske ambasade BiH, u saradnji sa Goraždanskim muftijstvom organizirala je iftar za više od 100 mladih iz Goražda. Iftar je organiziran na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na terasi Islamskog kulturnog centra, odakle se pruža prelijep pogled na rijeku Drinu i džamiju Kajseriju. 

- Hvala vam što ste se odazvali na naš poziv i zahvaljujem muftiji što je sa svojim džematima organizirao ovaj iftar. Drago mi je i nadam se da ćemo imati još prilika da se sa vama družimo – kazao je Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi Turske u BiH. 

 

Prema riječima Nedima Kunovca, aktiviste omladinskog udruženja „VIR“, iftar u ovakvom ambijentu, u društvu desetina mladih iz Goražda, izaziva neopisiv osjećaj. – Ovdje imamo više od stotinu mladih ljudi koji se zbližavaju sa gostima iz Turske, zbližavaju se dvije zemlje i zaista nam je lijepo bilo na ovom iftaru – kaže Kunovac. 

 

Turski Diyanet će do kraja ramazana organizirati 23 iftara u BiH, a širom svijeta više od 3000. - Ovakve aktivnosti organiziramo u 85 država. Naš cilj je da budemo zajedno, širom svijeta, muslimani tinejdžeri, odrasli ljudi, da učimo o kulturi i religiji svi. Ova država, ovaj grad je kao dio Turske. Osjećam se veoma ugodno, kao da sam u Istanbulu i u svojoj zemlji – kaže volonterka Diyaneta, Fatma Haralefe. Njena kolegica Zeynep Şafak Kutel zapazila je razlike između iftara u Turskoj i na Drini. - Nije baš sve isto. Vi prvo klanjate, pa onda iftarite, a mi iftarimo pa onda klanjamo – uz osmijeh nam je kazala Zeynep. 

 

tekst: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.