x

Idealan način da se riješite viška kilograma nakon poroda!

Postoji jaka veza između dojenja i mršavljenja, kaže doktor Makbib Diro, profesor na University of Miami Miller School of Medicine. Kada ste trudni, dobijate na težini što je korisno i za majku i za dijete.

Nakon poroda dojenjem se može sagorjeti 300 do 500 kalorija dnevno. 

Jedan od razloga je majčino mlijeko. To je posebna mješavina koja se sastoji tvari koje jačaju imunitet i vitamina potrebnih za bebin rast i razvoj. Budući da tijelo ne proizvodi uvijek taj `spoj`, organizam je neprestano u `akciji` kako bi proizveo dovoljno mlijeka da zadovolji potrebe bebe. 



Dodatni element je energija koju dajete bebi dok dojite. Ne pohranjujete toliko kalorija samo zbog sebe već ih prenosite i djetetu. Zbog toga ćete, ne budete li unosili dodatne kalorije, početi mršavjeti. A doprinosi i to što su mame jako zaposelene zbog nagle promjene u životu. 



Ipak, Diro ističe kako žene koje imaju predispozicije da budu pretile ili su tijekom trudnoće nakupile previše kilograma, svoju težinu neće vratiti samo dojenjem. Iako će pripomoći, uz to treba prilagoditi i prehranu te fizičku aktivnost.

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.