Je li to moguće: 3 recepta za još bolju kajganu!
Smućkana, odnosno jaja ``na kajganu`` trebala bi biti kremasta poput umaka, podatna kako na jeziku, tako i na jutarnjem tostu. Pečete li gumaste, suhe, tvrde i prepečene komade, nešto radite pogrešno. Kako biste postigli idealnu teksturu i okus, poslužite se kvalitetnom tavicom i s nekoliko kuharskih trikova u nastavku!
1. Metoda polaganog pečenja
Razbijte dva jaja u posudu pa ih izmiješajte s dvije žlice vrhnja za kuhanje. Zagrijte malo maslaca u teflonskoj tavi na niskoj temperaturi, pa ulijte jaja u nju. Neprestano miješajte drvenom kuhačom.
Ideja je da jaja ispečete na vrlo niskoj temperaturi – polako. Ako se počnu lijepiti za podlogu, dodatno smanjite temperaturu. Jaja su gotova kada ste dobili kašastu i kremoznu smjesu s nekoliko grudica. Posolite prije posluživanja.
2. `Razbijačka` metoda kuhanja
Zagrijte tavu na umjerenoj temperaturi, pa u nju direktno razbijte jaja bez prethodnog mućkanja. Pustite da se bjelanjak skuha do samog kraja, maknite tavu sa štednjaka, pa tek onda kuhačom `probijte` žutanjke i pomiješajte zajedno s bjelanjcima u trajanju od oko jedne minute. Na ovaj način dobit ćete `šarena` pečena jaja s vidljivim komadićima bjelanjka i žutanjka.
3. Klasična brzinska metoda
Kada nemate mnogo vremena za pripremu jaja na kajganu, izmućkajte pjenjačom svježa jaja sa solju i paprom u zdjeli. Dvije žlice maslaca rastopite u tavi na umjerenoj temperaturi, pa onda ulijte jaja.
Pustite da odstoje nekoliko sekundi, pa ih gurnite drvenom kuhačom u stranu. Ponavljajte ovaj postupak dok se jaja na stvrdnu, ali i dalje imaju tekuću sredinu. Ne brinite, skuhat će se do kraja dok ih budete prebacivali iz tavice na tanjur.
Izvor: Cafe.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.