x

Mekane i sočne fritule: Najveći kulinarski hit pred praznike

Smjesu za fritule možete obogatiti raznim dodacima, a najčešći su to grožđice koje prethodno trebate namočiti u malo vode i ostaviti da odstoje pola sata. U smjesu možete naribati jednu jabuku koja će okusu fritula dati malo svježine i kiseline

Sastojci:

400 g brašna

2 jogurta

3 veća jaja (ili 4 manja)

80 g šećera

malo burbon vanilije (po želji)

naribana korica limuna (i narandže)

prašak za pecivo

2 kašike rakije

malo soli

jedna naribana jabuka

grožđice (po želji)

ulje za prženje

šećer (u prahu) za posipanje

Priprema:

  1. Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili narandže i malo soli.
  2. U smjesu dodajte brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo i sve dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. Također, u smjesu možete po želji dodati suhe grožđice.
  3. Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima dovoljno, ali i da ne bude prevruće i da ne zagore.
  4. Smjesu vadite kašičicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju.
  5. Pripazite da ne pretrpavajte fritule jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.
  6. Izvadite ih na kuhinjski papir i po želji pospite šećerom u prahu ili običnim.

Izvor:Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.